Burzovní kalendář: Co musíme vědět do nového týdne! (17.1.2021)

Spojené státy koncem týdne odstartovaly výsledkovou sezónu za čtvrtý kvartál minulého roku a poodhalily plán nově zvoleného prezidenta Spojených států Joe Bidena na podporu oživení ekonomiky v podobě fiskální injekce v objemu 1,9 bilionu dolarů. Pouze čtyři z jedenácti sektorů S&P500 skončily za minulý týden v zeleném. Sektory energií, veřejných služeb a nemovitostí posilovaly o více než procento, zatímco sektor finance pod hospodářskými výsledky bankovních institucí  jen o chlup udržel hlavu nad vodou. Za pozornost stál strmý pokles akcií Facebooku (FB) a Twitteru (TWTR), které odepsaly 6,1 % a 12,1 % pod kontroverzním uzavřením účtů prezidenta Donalda Trumpa. Nový zkrácený týden přinese dlouho očekávanou inauguraci Joe Bidena, statistiky čínského HDP, zasedání japonské centrální banky a pokračující výsledkovou sezónu. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Martin Luther King

V pondělí budou americké burzy zavřené z důvodu oslav svátku Dne Martina Luthera Kinga. Spojené státy si připomínají narození (15. ledna 1929) a díla reverenda Martina Luthera Kinga, Jr., laureáta Nobelovy ceny za mír a vůdce afroamerického hnutí za občanská práva v 50. a 60. letech 20. století.

Makroekonomický kalendář

Nejzajímavější statistiky a data oznámí v průběhu týdne Čína a Japonsko. Hned během úvodní seance nového týdne Čína zveřejnění statistiky růstu HDP za čtvrtý kvartál minulého roku. Ve čtvrtek se dočkáme výstupu ze zasedání Bankovní rady japonské centrální banky (BOJ) a v pátek země vycházejícího slunce zveřejní data indexů spotřebitelských cen a obchodní bilance.

Inaugurace Joe Bidena

Joe Biden bude 20. ledna 2021 slavnostně inaugurován jako 46. prezident Spojených států. Biden již v pátek ohlásil nový stimulační balíček, tzv. americký záchranný plán, ve výši 1,9 bilionu dolarů, který má navazovat na Trumpovu fiskální injekci v objemu 900 mld. dolarů. Návrh zahrnuje pomoc v objemu 415 mld. dolarů zaměřených na boj s covid-19, přibližně 1 bilion dolarů na přímou úlevu domácnostem a 440 mld. dolarů pro malé podniky a komunity tvrdě zasažené pandemií. Na zveřejnění reagovalo investorské publikum smíšeně, jelikož přetrvávají obavy, kdo masivní výdaje v budoucnu zaplatí a zdali Kongres Spojených států nebude nucen zvedat daně. Nástup do úřadu s sebou přinese také demokraty ovládané obě komory Kongresu, což nepochybně usnadní průchod Bidenovy politiky. Kdokoli, kdo by chtěl zkusit dekódovat, jak bude Biden během svého prezidenství jednat, by se měl podívat na jeho jmenování, kde všechny své budoucí kroky oznámí předem. Ať už půjde o jakýkoliv ze světových regionů, Bidenův nástup do úřadu se na zahraniční politice USA odrazí zásadním způsobem. Základním motivem Bidenova plánu je totiž návrat k poválečnému řádu, který byl založen na mnohostranné spolupráci v rámci mezinárodních organizací a dohod. To je možná ten nejzásadnější rozdíl v porovnání s Donaldem Trumpem, který za svého působení naopak prosazoval přístup Amerika na prvním místě.

Výsledková sezóna pokračuje

Výsledková sezóna v novém týdnu naváže na hospodářské výsledky bankovních domů a své reporty po JPMorgan (JPM), Wells Fargo (WFC) a Citigroup (C) zveřejní během úterní seance Bank of America (BAC) a Goldman Sachs (GS). Nízké úrokové sazby sráží čisté úrokové marže a obchodní oddělení bankovních institucí budou čelit důležitým výzvám. Banky se nyní musí zaměřit na zvýšení neúrokového příjmu, přičemž obchodování s akciemi a dluhopisy je jen jedním z kroků, jak toho dosáhnout. Mezi další velmi sledovaného společnosti výsledkové listiny se hlásí společnost Netflix. Navzdory pandemii a lockdownu minulé výsledky analytiky zklamaly. Netflix měl vždy poměr P/E daleko nad průměrem trhu, proto dávejme v úterý pozor zejména na jeho celosvětový počet placených předplatitelů.

Americký trh práce

Minulý čtvrtek se počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti vyšplhal na nejvyšší úroveň od měsíce srpna, což nenahrává pozitivním komentářům o oživení amerického trhu práce. Počet infekcí a úmrtí na koronavirus stále dosahuje nových vyšších rekordů a distribuce vakcín nezrychluje tak, jak se z počátku čekalo. Aktualizovaná datatrhu práce se dočkáme během čtvrteční obchodní seance.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality