Pořizujeme štěně – základní péče, na kterou se připravit

Jistě není třeba zdůrazňovat, že pořízení si domácího mazlíčka je velké rozhodnutí, ke kterému je nutné přistupovat zodpovědně – nový přírůstek do rodiny totiž není jen o mazlení a zábavě. Je třeba myslet mimo výchovu a venčení na spoustu věcí, bez kterých se štěně v průběhu svého dospívání neobejde. Výběr správného krmiva, pravidelné návštěvy veterináře a starost o srst, chrup, uši či drápky jsou naprostou samozřejmostí každého majitele. Jak na ně?

Krmení v průběhu prvního roku života

Výběr krmiva může být náročný, štěňata oproti dospělým psům vyžadují více bílkovin, tuků, vápníku a fosforu. „Dobrý chovatel vám při koupi štěněte všechno podrobně vysvětlí a věnuje několik dávek krmiva, kterým bylo štěně krmené. Pokud mládě prosperuje, nevidím důvod na změnu krmiva. Imunitní systém mladých zvířat se neustále vyvíjí a náhlá změna krmiva může způsobit trávící obtíže. Pokud musíte krmivo přesto změnit, měňte ho postupně. Štěně krmte speciálním krmivem pro juniory, které zajišťuje jeho správný vývoj. Pokud byste podávali nevhodné krmivo, mohou se dostavit různé problémy, například deformované končetiny. Dobrý veterinář vás při pravidelné kontrole na tyto problémy upozorní,“ radí veterinární poradce projektových marketů Hornbach Milan Kopčok. Při výběru krmiva je třeba dát pozor na velikost psa. Velká plemena dospívají pomaleji a mají jiné výživové nároky než malá plemena.

Veterinář a pravidelné zdravotní prohlídky

Štěně potřebuje v období prvního roku života několik návštěv veterináře. „Při první návštěvě nezapomeňte vzít s sebou všechny doklady poskytnuté chovatelskou anebo adopční skupinou. Váš veterinář udělá vyšetření a prodiskutuje s vámi harmonogram očkování. Štěňata potřebují několik základních očkování počínaje šestým týdnem. Některé vakcíny si vyžadují také opakovací dávku. Seriózní chovatelé a útulky vám dají psa už očipovaného a se základním očkováním, které je třeba postupně opakovat. Při koupi psa se proto nezapomeňte zeptat na tyto základní informace,“ zdůrazňuje veterinární poradce Hornbachu Milan Kopčok.

Pravidelné očkování – imunitní systém štěňat není do osmého týdne dostatečně silný. Prevenci v tomto období zajišťuje takzvaná pasivní imunita prostřednictvím mléka od matky. Mateřské mléko však zároveň může neutralizovat většinu vakcín. Právě z tohoto důvodu se první očkování plánují nejdříve od šestého týdne života. Základní očkování je aplikované prostřednictvím kombinované vakcíny. Každá země má jiná doporučení na povinná očkování. V České republice převažuje očkování proti psince, vzteklině, parvoviróze a infekčnímu zánětu jater.

Základní péče o štěně

Štěně je potřeba vést ke správným návykům od raného věku. Dentální hygiena, odčervení či vyčesávání v období línání představují pouze zlomek toho, na co se musíte připravit.

Dentální hygiena – i když štěňátka ztratila mléčné zuby a narostou jim nové před dovršením prvního roku, je důležité naučit je akceptovat čištění zubů co nejdříve. „Péče o zuby je mimořádně důležitá, protože problémy se zuby se vyskytují už ve věku čtyř let,“ říká Milan Kopčok. K dispozici je mnoho zubních past s různými příchutěmi a speciální kartáčky, které vám práci ulehčí.

Péče o tlapky – pokud necháte drápky příliš dlouhé, mohou se kroutit, lámat či dokonce zarůstat do tlapek. Dlouhé drápy se mohou zachytávat o předměty, koberce anebo způsobit silnou bolest při běhání. „Pokud uslyšíte cvakání drápů na podlaze, je čas na manikúru. Stejně dobře se starejte také o kůži na tlapkách. V létě může horký asfalt způsobit popáleniny a v období zimy zase mrazivá zem nebo sůl praskliny,“ upozorňuje veterinární poradce Milan Kopčok.

Čištění uší – některá plemena potřebují častější a důkladnější čištění než jiná. To platí zejména pro psy náchylné na infekce uší. „Na čištění používejte zásadně tekutinu na to určenou. Do ucha nakapejte pár kapek čistící tekutiny, jemně ucho promasírujte a nechte vašeho psa zatřást hlavou. Ušní kanálek následně utřete ručníkem nebo vatou. Stejný postup zopakujte také s druhým uchem,“ doporučuje Milan Kopčok.

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky