Zvládáte novoroční stres? Zkuste s ním pracovat

Vkročení do nového roku je spojeno s množstvím očekávání, ale k nim se často přidává i velká zátěž. Přes původní nadšení bychom neměli zapomínat na stres, který výrazně ovlivňuje náš následný výkon, ale i náladu či spánek. Jak se stresem efektivněji pracovat, pokud se ho nemůžeme zcela zbavit, a to i vzhledem k množství nejistoty?

Stres je nevítaným společníkem snad každého z nás. Každý s ním i se svými emocemi umí pracovat jiným způsobem a každý z nás je vystaven jinému množství. Faktorů, které mohou být stresující či deprimující, je celá řada. Se začátkem roku se často pojít velká osobní i pracovní očekávání, studenti jsou uprostřed zkouškového období a pro nás všechny je stresující také neustávající nejistota. Kvůli ní nedokážeme přesně plánovat další měsíce, což pro některé z nás může být velmi stresující. Vzhledem k aktuální situaci zažívá mnoho lidí také strach z propuštění či dalších nepříjemností.

„Množství stresu, kterému jsme vystaveni, bohužel často nemůžeme ovlivnit. V naší moci je však s ním účinně pracovat. Na co máme bezesporu vliv, je to, jak se jím necháme ovládnout, jak budeme reagovat a nad čím přemýšlíme během dne,“ připomíná Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny. Zkuste si více všímat svých myšlenek a toho, na co se soustředíte. Situace často ani není tak špatná, pouze se na budoucí událost tak zaměříme, že ji vidíme mnohem emocionálněji, než je nutné, a nakonec i reálně potřebné. I náročná období se dají díky každodenní vědomé práci se stresem a emocemi zvládnout s lehkostí. „Nezapomínejte, že naše tělo musí být v rovnováze. Pokud se příliš přepínáte, potřebujete také dostatečně odpočívat. Kromě toho musíte též přijímat kvalitní energii, abyste se mohli posouvat dál. Naše tělo je komplexní organismus a po všech ohledech by mělo být vaším primárním cílem v péči o sebe vytvoření dlouhodobě udržitelného životního stylu,“ doplňuje Ing. Bohumil Hlavatý.

Odpočívejte

Nový rok je teprve na začátku a spousta z nás se zahltila množstvím předsevzetí a nových cílů. Často si ale neuvědomujeme, že bez kvalitního a dostatečného odpočinku nejsme schopni požadovaných výkonů dosahovat. Vyměňte „scrollování“ na sociálních sítích raději za dobrou knihu či procházku. Případně vyzkoušejte meditace, které vám pomohou zastavit se a více si uvědomit, co se děje. Z dlouhodobého hlediska se naučíte lépe pracovat se svými emocemi a na stres budete reagovat s větším klidem. Zkuste trávit svůj volný čas aktivitami, které vás opravdu těší a které máte rádi. Kromě toho si samozřejmě dopřejte dostatek spánku. Důležitost regenerace v noci je nesporná. Nedostatek spánku se projevuje častou nevrlostí, únavou, frustrací, ale i nervozitou.

Vytvořte si dlouhodobě udržitelný životní styl

Na zdraví našeho těla má vliv množství věcí. Místo stresujících krátkodobých diet je třeba najít dlouhodobý jídelníček, který je vhodný pro vaše tělo a požadavky na hmotnost. Není tak známé, že i to, co jíme, má následně vliv na naši schopnost pracovat se stresem. „Vitaminy C a D nejenže výrazně posilují náš imunitní systém, ale také pomáhají účinně bojovat s úzkostmi. Psychickou pohodu pak navodí aminokyselina L-tryptofan, která pomáhá také s lepším spánkem, ale hlavně odbourává podráždění a agresi. L-tryptofan se vyskytuje ve formě, která je dobře dostupná zejména pro lidský mozek především v živočišných bílkovinách, jako jsou červená tučná masa nebo mléko a syrovátka, nebo také v kvalitní čokoládě. Kromě toho jsou dostupné doplňky stravy, které jej poskytují dostatečné množství. I zde je ale důležitá forma, ve které je tryptofan obsažen,“ radí Ing. Bohumil Hlavatý.

Kromě dostatku vitaminů nezapomínejte ani na pravidelný a dostatečný pitný režim. Vyřaďte slazené limonády a dopřejte si raději čistou vodu či třeba zelený čaj. Vodu pijte pravidelně. I skleslost může pocházet právě z dehydratace. Množství vody se samozřejmě váže také na to, kolik pohybu vás přes den čeká. Pohyb má výrazný vliv na vaši náladu, a měli byste proto do svého denního rozvrhu zahrnout třeba jen 20minutovou procházku, pokud nestíháte nic jiného. Zkuste alespoň část cesty do práce vyměnit za pěší chůzi či jízdu na kole, pokud je k tomu vhodné počasí. Při procházce se soustřeďte na okolí a na to, jak se cítíte. Vychutnejte si chvíli, kterou máte pro sebe, kdy nemusíte sedět u počítače, a užijte si maličkosti, které příroda nabízí.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky