Hypotéky utržené ze řetězu

Research, 21.1.2021

Podle včera zveřejněných dat serveru hypoindex.cz, která lze brát jako aproximaci na konci měsíce zveřejňovaných oficiálních dat ČNB, byl objem nově poskytnutých hypoték (včetně refinancování) v loni prosinci meziročně vyšší o těžko uvěřitelných 64 %. Jde o jedno z nejvyšších temp růstu za posledních pět let:

   

Z pohledu absolutního objemu (29 516 mil. ) šlo od roku 2016 o druhý nejvyšší měsíční údaj. Toto srovnání je ovšem trochu zavádějící, protože za uplynulých 5 let samozřejmě česká ekonomika prošla zřetelným růstem cen celkově a těch nemovitostních zvlášť: dle údajů ČSÚ se index cen nemovitostí od ledna 2016 zvýšil o cca polovinu: 

Index cen nemovitostí, 1q2016=100
(zdroj: ČSÚ, vlastní výpočet) 

Když už jsem u deflování o ceny nemovitostí: často se uvádí, že průměrná výše hypotéky neustále roste. Pokud však očistíme tento růst o výše uvedený vývoj cen nemovitostí, zjistíme, že průměrná výše hypotéky je ve skutečnosti pozoruhodně neměnná:

Pokud by se snad někomu zdálo, že výše uvedený růst cen nemovitostí od roku 2016 o polovinu značil, že nemovitosti reálně pekelně zdražily, tak se mu to nezdá: průměrná mzda se za tu dobu zvýšila jen o necelých 30 %. Pokud bychom ovšem udělali srovnání se začátkem roku 2008, pak jsou nemovitosti nyní stejně drahé (jejich ceny i průměrná mzda se za tu dobu zvýšily zhruba o 60 %).


Michal Skořepa, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality