Servírujte v domácím prostředí jako v profesionální restauraci

Nenápadně vytříbený  vzhled podávaného pokrmu je trefa do černého ještě předtím, než vidlička vklouzne do jídla. Pokrm, který servírujete, by totiž měl lahodit nejen jazyku, ale i oku. V podstatě platí jedna rada nad zlato: méně je zpravidla více. Postupujte podle následujících šesti jednoduchých pravidel vysoké gastronomie a – voila – váš talíř je připraven okouzlit nejen vaše hosty.

1.   Čisté a lesklé

Teplé jídlo si žádá nahřátý talíř, naopak třeba zmrzlina potřebuje talíř vychlazený. Vždy by ale měl být dokonale čistý a lesklý. Ti největší profesionální mistři kuchyně používají osvědčený trik: promíchejte jeden díl vody a jeden díl bílého octa, nastříkejte na talíř, poté otřete čistou utěrkou a vyleštěte.

Službu nade vše vám ale poskytne kvalitní myčka – talíře i sklo budou pokaždé zářit čistotou. A i když si pozvete na oslavu spoustu hostů, nestane se vám, že nebudete mít na čem podávat dezert. „Nové myčky Gorenje SmartFlex mají velmi nadstandardní kapacitu až 16 sad nádobí. A s funkcí SpeedWash ušetříte čas – například hodinový program můžete zkrátit na rekordních 15 minut. Tento program se bezvadně hodí pro umytí velkého množství méně zašpiněného nádobí,“ říká Jana Neuszerová, specialistka značky Gorenje. Můžete se tak směle podělit o svoje kulinární kreace s větším počtem hostů.

2.   Elegantní bílá

Pokrm, který podáváte, by měl hrát na talíři hlavní roli. Když zvolíte elegantní bílý, velký, hladký talíř, nemůžete tím nic pokazit. Relativně bohatá porce a zářivě bílé pozadí dá jídlu vyniknout a dostane ho do centra pozornosti, zatímco malá porce a dostatek volného prostoru nabízí nepřeberné možnosti kreativity při zdobení.

3.   Kontrastní barvy

Harmonie barev je pro přitažlivost podávaných pokrmů stejně důležitá, jako harmonie chutí. Při zdobení jídla je dobré mít plán. Měli byste se předem rozhodnout, zda použijete čerstvou zeleninu, kousky ovoce, bylinky a doplníte je světlými květy, ořechy či kreativními omáčkami. Důležité je však opět dodržet pravidlo – méně je více.  

Harmonie barev je důležitá, jako harmonie chutí

Foto: Gorenje

4.   Servírování

Tvar a volba talíře je vždy diktována typem servírovaného pokrmu. Vše je dovoleno - od dřevěného prkénka přes keramickou mísu či skleněný tác až po chlebové misky. Talíř doplněný ostatními servírovacími nádobami však představuje neotřesitelnou klasiku. 

5.   Uspořádání pokrmu

Tvarovaný okraj talíře je hranice, za níž byste již při své tvořivosti neměli zajít. Ale pozor – je povolena větší volnost při aranžování jídla na výšku. Nakupit, seskládat a dále komponovat. Čím vyšší je pokrm, tím více pozornosti upoutá.

6.   Lichá čísla

Možná vás to překvapí, ale kromě barev, tvarů a chutí jsou pro podávání pokrmů důležitá také čísla. Lichá čísla vypadají lépe – a to jak pokud jde o počet servírovacího nádobí na stole, tak i vlastní aranžmá podávaného jídla na talíři. I to dělá jídlo estetičtější, zajímavější a přitažlivější.

  



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky