Češi často něco chronicky nestíhají

Přestože je česká společnost vlivem pandemie uzavřená a poslední rok tráví doma více než kdy dříve, stále mnoho z nás bojuje s časem. Každý desátý Čech (10 %) má se zvládáním svých povinností trvalé problémy a považuje se za tzv. chronického nestíhače. Tři čtvrtiny respondentů (74 %) by byly ochotny si za více volného času i zaplatit. Více času by si přáli mít především na odpočinek (78 %), sami na sebe a své koníčky (74 %) a na rodinu (73 %). Vyplývá to z aktuálního průzkumu STEM/MARK a společnosti myTimi, která nabízí outsourcingové služby a virtuální asistenci. Průzkum analyzuje denní činnosti ekonomicky aktivních Čechů a jejich hodnotu času.

Nejvíce času trávíme v práci a poté se věnujeme rodině, sebe zanedbáváme

Většinu dne Češi stráví v zaměstnání, které zároveň považují za největšího žrouta jejich času. A přestože jsme vlivem pandemie více doma, třetina Čechů (31 %) dokonce využívá tzv. home office, má polovina z nás (49 %) pravidelně problém stihnout během týdne vše, co potřebuje. Každý desátý Čech se dokonce považuje za chronického nestíhače.

Vedle práce se intenzivně věnujeme i rodině a dalším nahodilým povinnostem, sami sebe ale často zanedbáváme. Pokud by lidé měli možnost získat více času, nejraději by ho podle průzkumu strávili odpočinkem dle vlastních preferencí (78 %), svými zájmy a koníčky (74 %) a s rodinou (73 %). Kvůli těmto preferencím se na nás ostatně obrací i naši zákazníci, kteří se snaží ušetřit čas,“ komentuje Jan Skovajsa z myTimi, kde poskytují outsourcingové služby. Průměrný Čech si totiž na relax dokáže vyhradit maximálně hodinu a třičtvrtě denně, každý desátý zaměstnaný člověk ale nemá na odpočinek čas vůbec.

Každý desátý ale nemá na odpočinek čas vůbec

 

Za volný čas navíc jsme ochotní si připlatit

Vůbec nejvíce si Češi cení aktivně stráveného času s rodinou, za takovou hodinu navíc by dali v průměru 370 . Nejméně si pak cení hodiny strávené péčí o domácnost. A právě s tím by minimálně každý druhý (55 %) ocenil pomoc a úklid či opravy delegoval na někoho jiného. Tři čtvrtiny Čechů (74 %) by byly ochotny si za nějaký ten čas navíc i připlatit. Za půl dne volného času navíc, který by mohli strávit podle sebe by většina z nich dala do 500 , každý šestý dokonce nad 1000 Kč. Tuto ochotu reflektují i služby, které na trhu už delší dobu pomáhají lidem s nejrůznějšími povinnosti a úkoly, které sami nechtějí nebo nestíhají řešit.

Nejvíce by Češi ocenili pomoc s vyřízením úřadů, nebo s online výukou dětí

Tři pětiny lidí (60 %) by využili pomocníka především na oběhání úřadů. Tyto povinnosti otravují a zdržují převážně mladší generaci zaměstnanců do 40 let. Více jak polovina pracujících rodičů by zase takovou služby využila na pomoc při současné distanční výuce dětí. Dvě pětiny zaměstnanců (42 %) by rády delegovaly na nějakého virtuálního asistenta část ze svých pracovních povinností. „Před propuknutím koronavirové krize jsme lidem často pomáhali se zařízením a itinerářem netradiční dovolené, sháněli jsme lístky na těžko dostupné koncerty a představení, vyřizovali za ně záležitostí na úřadech. Za poslední rok se ale skladba úkolů vlivem okolností obměnila, zájem o outsourcing narostl až pětinásobně, a to zejména ve firemním sektoru,“ vysvětluje Skovajsa z myTimi.

•••

O výzkumu myTimi mezi zaměstnanci:

Kvantitativní reprezentativní výzkum provedený společností STEM/MARK analyzoval trávení času ekonomicky aktivních Čechů, jejich postoje k povinnostem a hodnotu času. Proběhl prostřednictvím online dotazování 550 respondentů se zaměstnáním ve věku 18-60 let. Sběr dat probíhal na začátku prosince 2020. Projekt vznikl za podpory Pražského voucheru Magistrátu hl. m. Prahy.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky