Stavební spořitelny bojují o zachování státní podpory


PRAHA (ČIA) - O zachování státní podpory stavebního spoření usilují tuzemské stavební spořitelny. Kvůli špatné situaci státních financí totiž vláda uvažuje o redukci výdajů na podporu stavebního spoření. "Stát musí stavební spoření nějakým způsobem podporovat. My navrhujeme, ať se jen změní způsob této podpory," uvedl předseda představenstva Hypo stavební spořitelny Erich Pillath, který zároveň stojí v čele Asociace českých stavebních spořitelen.

Protože se zdá být odhodlání státu ušetřit na podpoře stavebního spoření velmi pevné, navrhují stavební spořitelny některé úpravy, které by vedly ke zefektivnění státní podpory. "Jsou tu návrhy, aby se státní příspěvek spořícím vyplácel až na konci stavebního spoření, a ne ročně, jak je tomu doposud," uvedl Pillath. Další možností je pak prodloužit období požadované pro poskytnutí státní podpory.

Datum ani způsob změn v podpoře stavebního prostředí nejsou zatím známy. Případné změny podpory stavebního spoření se však dotknou pouze nově uzavíraných smluv. "Pokud někdo finanční produkt se státní podporou nemá, měl by si ho pořídit ještě letos," radí šéfredaktor serveru Peníze.cz Tomáš Skřivánek.

V letošním roce vynaloží stát na podporu stavebního spoření zhruba 12 miliard korun. Na státní podporu má nárok po uplynutí pěti let spoření každý. Podpora se však připisuje již od prvního roku spoření. Pokud klient ukončí stavební spoření před pětiletou lhůtou, ztrácí na připsanou podporu nárok. Výše státní podpory na jednu smlouvu sahá až k 4,5 tisícům korun ročně.

-jn-,-jh-



! Přepis rozhlasového pořadu s Viktorem Koženým z 5.12.2002 !

! ČR žaluje Nomuru u rozhodčího soudu až o 263 mld.Kč !




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření