Pomoc pro kuřáky: od ledna 2021 pojišťovny proplácí preventivní vyšetření plic

Specializované vyšetření s následným programem
Leden 2021 přináší novinku v prevenci rakoviny plic. Zdravotní pojišťovny budou u nejrizikovější skupiny – dlouhodobých kuřáků – proplácet specializované vyšetření s následným programem sledování. Díky včasnému zachycení nemoci se výrazně zvýší šance na vyléčení, a to o desítky procent. 
 
„Ročně jsou zhoubné nádory dýchacího ústrojí nalezeny u téměř sedmi tisíc lidí. U velké většiny z nich má nemoc fatální průběh, protože je zachycena v pozdní fázi, kdy už nejde odoperovat. Když se ale objeví už v raných fázích, šance na vyléčení roste násobně. Preventivní program proto dává velký smysl,“ vysvětluje Martin Balada, výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven.

Vznik rakoviny plic a případně průdušek či průdušnice souvisí nejsilněji s kouřením. Problémem ale je, že právě u kuřáků se nemoc v prvních stádiích projevuje jen velmi málo, například kašlem či zadýcháváním, na které jsou ale již z minulosti zvyklí. K lékaři jdou pak až ve chvíli, kdy je bolest intenzivní či kašlou krev. To je ale již pozdě, nádor nelze chirurgicky odstranit a je třeba nasadit chemoterapii či ozařování.

Současný program stojí na tom, že praktičtí lékaři identifikují kuřáky, kteří alespoň dvacet let kouří minimálně dvacet cigaret denně. Právě to (spolu s věkem nad 60 let) je totiž nejsilnějším rizikovým indikátorem možného vzniku rakoviny. Tito lidé pak absolvují  podrobné cílené vyšetření v krajském komplexním onkologickém centru. Kromě vyšetření budou tito lidé také vedeni k tomu, aby svůj zlozvyk omezili či ideálně zcela opustili.

„Jestli dnes se povede včas zachytit zhruba každý šestý karcinom plic, s cíleným vyšetřováním rizikových skupin obyvatel bychom mohli zachytit až polovinu. Program je zatím v počátku, ale časem by do něj mohly být zapojeny stovky tisíc lidí,“ dodává Martin Balada.

Rakovina plic, průdušek a průdušnice je čtvrtým nejčastějším typem rakoviny v ČR. Diagnostikováno je cca 7000 případů ročně, přibližně 5500 lidí na ni za rok zemře. Vyskytuje se častěji u mužů než u žen.

Čtvrtek 4. února je světovým dnem boje proti rakovině.
 
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy