Hypotéka nebo nájem? Rozdíl je v regionech

Odborníci i běžní lidé často řeší, zda se vyplatí bydlet v nájmu nebo si koupit nemovitost a splácet hypotéku. Jde o věčné téma, které nemá jednoznačného vítěze ani poraženého. Koronavirová anabáze a její dopady mají samozřejmě vliv na aktuální rozhodování v oblasti bydlení


 

Obecně se nedá říct, zda je výhodnější bydlet v nájmu nebo ve vlastním. Záleží hlavně na lokalitě, kde chce dotyčný bydlet, ale i na naspořených penězích a dalším nemovitém majetku. 

Meziročně se ceny pronájmů v Praze nezvýšily a spíše zkorigovaly o pět procent, a to hlavně z důvodu zastavení krátkodobých pronájmů skrze Airbnb. Ceny pronájmů ale rostly hlavně v regionech, a to nejvíce v Ústeckém kraji, kde jsme zaznamenali až 10% nárůst,“ vysvětluje Kryštof Kubajko z realitního portálu Videobydleni.cz.  

Koho důsledky pandemie připravily o živobytí, těžko bude momentálně uvažovat o koupi nemovitosti. Týká se to mnoho zaměstnanců i podnikatelů, a to v turistickém ruchu, v pohostinství, ve službách a v dalších oblastech. Takže pro některé možnost hypotéky v tuto chvíli padá. Hypotékám momentálně hrají do karet velmi nízké úrokové sazby, ale i tak musí mít lidé dost peněz, aby hypoteční úvěr vůbec získali. Na druhou stranu ceny pronájmů v některých lokalitách rostly

Z našich statistik vyplývá, že kvůli pandemii a poklesu turismu mohly růst ceny pronájmů v regionech, které nebyly tolik zaměřené na byty s krátkodobými pronájmy. Rychleji rostly pronájmy v regionech se silným zastoupením průmyslových zón,“ vysvětluje Kubajko. 

Odpověď na otázku, zda nájem nebo hypotéka, záleží hlavně na tom, zda chce zájemce o bydlení bydlet v Praze, či v jiné části České republiky.  
Hypotéka se vyplatí především v regionech, kde nejsou ceny nemovitostí vyšponované, tak jako v Praze. Budeme-li hovořit o návratnosti vložených prostředků do nemovitostí, tak v Praze jsme na 2-3-5 procentech, kdežto v regionech jsou tato procenta vyšší. Nejvyšší je návratnost je v Ústeckém kraji, kde při dobré ceně při pořízení nemovitosti může návratnost dosahovat až skvělých 20 procent. Tato doba ale už pomalu končí a standardně lze realizovat návratnost kolem 15 procent,“ upřesňuje Kubajko a dodává, že v Praze se momentálně vyplatí bydlet spíše v pronájmu a kdo bydlí v regionech a jeho finanční situace mu to dovolí, měl by především zvážit koupit nemovitost na hypoteční úvěr

B3 Technology

Společnost B3 Technology, s. r. o. vznikla jako mateřská společnost skupiny firem cílící převážně na realitní trh. Core byznysem je on-line marketing v realitním sektoru. Ve struktuře firem vznikají nové start-upy zaměřené na e-commerce a PR.

Společnost se též profiluje jako venture kapitálová, investující do dalších startupových společností. Pro své klienty zajišťuje i odborné poradenství a mentoring.

Více informaci na: www.b3technology.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality