Deregulace nájemného zmítá vládní koalicí


PRAHA (ČIA) - Otázka deregulace nájemného bude podle poslankyně za US-DEU Hany Marvanové předmětem úporných debat mezi koaličními partnery ve vládním kabinetu. "Do vlády se nyní připravují vlastně dva návrhy - z pera ministerstva financí a ministerstva pro místní rozvoj a oba návrhy jsou diametrálně odlišné," řekla Marvanová ČIA.

Navíc, podle Marvanové není realizovatelný ani jeden návrh bez toho, aby ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo legislativní změnu u příspěvků na bydlení, a tedy i u sociálních kompenzací. "To zatím chybí a vůbec se na těchto věcech nepracuje. "Alespoň pro mne je to ale zásadní problém," konstatovala.

Hana Marvanová je zastáncem razantnějšího uvolnění nájemného s tím, aby se cena odvíjela od tržního nájemného, ale zároveň aby existovala pojistka proti přehnaným nárokům. "Takové kroky by mohly vést ke zvýšenému nájemnému ve velkých městech v takové míře, že by si mnozí lidé nemohli dovolit nájem vůbec zaplatit," upozornila Marvanová. "Ve světě je zvykem, že u nízko a středně příjmových rodin tvoří podíl nájemného zhruba třicet procent. V našem případě by zvýšení tuto hranici ale výrazně překročilo," dodala.

Poslanci US-DEU jsou zastánci patnáctiprocentního zvýšení stávajícího nájemného každý rok. S tím ale nesouhlasí komunisté, kteří 5. prosince předložili sněmovně vlastní návrh zákona o nájemném. "Nezapomínejme, že jen v prvním roce bude zvýšení o patnáct procent, ale už v tom následujícím to bude patnáct procent ze zvýšené částky. Navíc, není nikde řečeno, kdy ten nárůst skončí, a přitom v celém světě je nájemné určitými prvky kontrolováno," řekl komunistický poslanec František Beneš, jeden z tvůrců návrhu zákona KSČM.

Proti výpočtu základu nájemného z tržní ceny jsou ale nejen poslanci ODS, ale také koaliční spojenci unionistů z KDU-ČSL a sociální demokracie. Bouřlivou diskusi nevylučuje ani Stanislav Křeček ze sociální demokracie, jinak předseda Svazu na ochranu nájemníků (SON). "Návrh Unie svobody považuji za sociálně zcela bezohledný, tím spíše, že není jasné, kolik lidí by spadlo do sociální sítě," řekl Křeček. "Takový návrh vláda v žádném případě nemůže schválit," dodal.

Přes ujišťování o dobrých koaličních vztazích z rozdílnosti vyplývá, že se o úpravu nájemného povede tvrdý boj, a to nejen na půdě sněmovny, ale už ve vládě samotné, jejíž členové zaujímají k problému zcela odlišný postoj.rzk

-ak-



! Přepis rozhlasového pořadu s Viktorem Koženým z 5.12.2002 !

! Bude podpora na stavební spoření pouze poloviční ?!




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality