InterContinental s dostavbou? Významná brutalistní stavba i její okolí se mění

Hotel InterContinental Praha na konci Pařížské ulice byl vystavěn v brutalistním stylu v letech 1968-1974 podle návrhu architekta Karla Filsaka a jeho týmu. K pozemku hotelu patří i sousední prostor územním plánem určený k zástavbě, který nicméně funguje od počátku jako volná plocha, náměstí. Nyní se označuje jako piazzetta Miloše Formana.

Úvahy o využití volného prostoru před hotelem zní veřejným prostorem již dlouho, označení parcely jako určené k výstavbě a její využití zástavbou je proto v tuto chvíli legitimní. Po dlouhé době, kdy byla tato plocha volná ale přináší její možná i částečná zástavba spoustu reakcí, pochopitelně i odmítavých. Možná výstavba vyvolala zápornou reakci i ze strany některých pražských radních, kteří upozorňovali, že územní plán nicméně chápe náměstí Miloše Formana jako veřejný prostor a rozporovali proto jeho označení odborem územního rozvoje jako transformační plochy a možnost dovolit na něm komerční výstavbu. 

10. února letošního roku jsme se totiž dozvěděli, že také Ministerstvo kultury odmítlo návrh Národního památkového ústavu, který požadoval prohlásit InterContinental a jeho okolí za kulturní památku. Uznání za památku by totiž jakýkoli zásah do podoby interiéru, exteriéru i okolí stavby výrazně omezilo.  Argumentem pro odmítnutí bylo, že do charakteru budovy byly v devadesátých letech a v roce 2001 a 2002 provedeny necitlivé úpravy a zásahy, které významným způsobem ovlivnili stylovou čistotu stavby, a to jak v interiéru, tak v exteriéru. 

Rozhodnutí ministerstva o odmítnutí prohlásit stavbu i s okolím za kulturní památku je prvoinstanční a je možné proti němu podat rozklad. U jiné stavby v tomto stylu, totiž brutalistní sídlo společnosti Transgas nad pražskou magistrálou, se její ustavení památkou také nezdařilo a vlastník pozemku stavbu zbořil. Využití tohoto lukrativního pozemku tak nyní nic nebrání.

Podoba prostoru před hotelem InterContinental je nyní pouze pod ochranou pražské památkové rezervace. Majitelé hotelu ho chtějí rekonstruovat, provést na něm i viditelné venkovní úpravy, a také doplnit další novou budovou na vedlejším volném prostranství. Práce už se rozeběhly. To by samozřejmě v případě prohlášení stavby kulturní památkou nepadalo do úvahy. Uvažovaná komerční stavba (Brand Store) má navíc sama o sobě, i pokud odhlédneme od otazníků, zda tam vůbec má stát a pokud ano, kde má být v rámci volné plochy umístěna, další zajímavé momenty - například deklarovanou výšku nové budovy.

Uvažovaná rekonstrukce a především dostavba nové budovy na náměstí Miloše Formana se tak stala i bouřlivým tématem na zasedání pražského magistrátu, když se ukázalo, že část radních s ní nesouhlasí a nesouhlasí ani s postupem magistrátního odboru územního rozvoje. Někteří radní proto iniciovali jednak petici proti zástavbě piazzetty Miloše Formana, a také především zadali prověřit, jak je možné plochu užívanou jako veřejný prostor dovolit označit územním plánem jako transformační plochu. 

Návrh dostavby piazzetty Miloše Formana z dílny TaK Architects

Další otázkou je i umístění novostavby doplňující původní budovu InterContinentalu v rámci plochy piazetty Miloše Formana. Autoři se rozhodli pro její umístění v linii Pařížské ulice a současně pro úpravu nynější podoby náměstí. Ta bude souviset i s úpravami stávajících výjezdů a větracích průduchů z garáží pod hotelem. Zeptali jsme se ing. arch. Marka Tichého z TaK Architects, architektonické kanceláře, která je autorem právě realizovaného návrhu projektu, tzv. Staroměstské brány:

Na stránkách píšete „stávající zásobovací vjezd lze bez problémů využít i pro obsluhu garáží“. Stávající rampy jsou tedy na náměstí zbytečně? Proč tam byly v minulosti postaveny? Nevzniknou komplikace na Dvořákově nábřeží?

Stávající rampy jsou z hlediska obsluhy garáží z dnešního pohledu opravdu nadbytečné, právě proto usilujeme o jejich vymístění. O tom, proč byly na náměstí zbudovány, navíc tak, že stojí proti sobě a zatěžují ulici Bílkova i Pařížská se dnes můžeme jen dohadovat. Pravděpodobně je to v důsledku toho, že garáže byly uvažovány jako samostatný objekt, který ne zcela souvisel s projektem hotelu, jejich podoba vznikla později než hlavní objekt hotelu a konečně, v době kdy byly budovány nebyl význam celého prostoru pro město vnímám tak zásadně jako dnes, kdy se veřejný prostor ve všech ohledech kultivuje a je vnímán jako významná kvalita města.

S ohledem na lichoběžníkový tvar náměstí Miloše Formana by dotvoření zástavby bylo z laického hlediska logičtější umístěním nové třípatrové budovy na roh ulic Elišky Krásnohorské a Bílkova. Navrhovaná budova se zdá dle vizualizace též mírně lichoběžníková a pokud by se vodní prvky přemístily na roh ulic Bílkova a Pařížská, tak by dotvoření náměstí mohlo být možná opticky lepší. Byla tato varianta zvažována? Též by patrně byly vodní prvky delší část využitelného dne na slunci.

Celá prostorová kompozice měla pochopitelně ve svém vývoji řadu variant. Souvisely právě i s tím, jestli se podaří nadlimitní technické nástavby a rampy přemístit. Objekt na rohu Bílkova Pařížská měl ale od počátku jednoznačnou prioritu. Nejedná se o nahodilý soliter, ale o jeden z trojice objektů, které doplňují a prodlužují velkoryse založenou městskou osu. Na této ose má pak své místo i logiku nejen každý z objektů, ale i velkorysé náměstí městského charakteru, které zde utváříme. Naopak v druhém plánu jsou plochy svým charakterem více pobytové, nebo chceme-li oddechové. Právě proto jsou zelený pás a navazující vodní plochy v zadní části Náměstí M. Formana. 

Byla zvažována i úplná demolice hotelu a novostavba? Není stávající budova hotelu nepovedeným pokusem o ukončení ulice Pařížská, který nelze opravit?

Tato varianta nebyla uvažována a to zejména proto, že současná skupina vlastníků budovu koupila a soutěž na jeho rekonstrukci a dostavbu vyhlásila s prioritou obnovy historické architektury. Jsem si vědom toho, že o budově hotelu InterContinental se v historii vedla polemika, kterou naznačujete. Z mého pohledu je ale jednoznačný rozdíl v konceptu a návrhu vlastní brutalistní stavby a úpravami jeho okolí. Zatímco v prvním případě se jedná o pozoruhodný doklad výjimečného projektu, na jehož přípravě a realizaci se podílely autorské týmy československých architektů a výtvarníků, v druhém případě došlo jistě k mnoha nevhodným a kolizním zásahům do integrity Starého Města a jistému znehodnocení tohoto území. My se obě části snažíme odlišit. Vnímat kultivovanost a velkorysost vlastní stavby, neoprašovat a nehájit urbanistické chyby. Rekonstruovat a citlivě doplňovat, změnit a upravit tam kde vnímáme příležitost vytvořit novou kvalitu pro život. 


Jako problematickou vnímají především dostavbu hlavně obyvatelé přilehlých domů, kteří opakovaně sepisovali proti stavbě petice a připomínají, že nezastavitelnost této plochy byla i jedním z předvolebních slibů roku 2018. Vbrzku tedy uvidíme, zda výsledná kompozice prostoru bude odpovídat návrhům tak, jak byly představeny, nebo zda roky magistrátu a protestní kroky obyvatel ještě mohou vést k přehodnocení dostavby. Samotná rekonstrukce InterContinentalu již byla zahájena.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality