Boj o internetový realitní trh na ostří nože


PRAHA/ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČIA) - Za zneužití dobrého jména šesti ze sedmi oblastních částí sítě ČeskéReality.cz považuje společnost Marten & Louis nedávný krok konkurenční firmy NetRealit.cz. Ta totiž nově začala nabízet služby ve stejném oboru také na doménách typu zapadoceskereality.cz či severomoravskereality.cz, tedy na podobných doménách jako Marten & Louis (zapado.ceskereality.cz nebo severo.moravskereality.cz). ČIA to sdělil jednatel Marten & Louis Ivo Stejskal.

"Krok naší konkurence může mást návštěvníky jednotlivých regionálních serverů a nejspíše poškodit i samotné inzerující realitní kanceláře," domnívá se Stejskal. Firma Marten & Louis údajně musela zodpovídat mnoho telefonických dotazů a připomínek, stěžující si například na změnu grafického vzhledu k horšímu nebo zavedení placených základních služeb. "Chápeme krok NetRealit.cz jako jasný signál evidentně poškodit pověst realitní sítě ČeskéReality.cz. Budeme proto zvažovat podání podnětu kvůli možnému porušení obchodního zákoníku, a to kvůli klamavému označování zboží a služeb, vyvolávání nebezpečí záměny, případně parazitování na pověsti podniku výrobků či služeb jiného soutěžitele," dodal Stejskal.

Jak na dotaz ČIA uvedl jednatel a spolumajitel NetRealit.cz Martin Krudenc, zaregistrování si konkrétní domény je svobodným právem kterékoli osoby či podnikatelského subjektu. "Zejména pokud se jedná o tak běžně používaná slovní spojení. V opačném případě by mohl existovat jen jeden server, používající v názvu například slovo reality a odvozeniny od něj," vysvětlil Krudenc. Žádná z domén registrovaných NetRealit.cz podle něj nezpůsobuje žádnou újmu společnosti Marten & Louis ani návštěvníkům jejích stránek.

Firma vnímá reakci Marten & Louis jako příklad konkurenčního soupeření. "Věříme, že v budoucnosti tato společnost prokáže své schopnosti na konkrétních obchodních aktivitách, spíše než vyhrožováním konkurenci," dodal Krudenc. NetRealit používá i verze domén s pomlčkou, například ceske-reality.cz.

Terčem kritiky Marten & Louis se by teoreticky mohla stát i další konkurenční společnost Ideal Reality, provozující již několik let službu Reality.cz přímo na doméně Reality.cz. Ta však zatím odvozeniny typu ceske.reality.cz nepoužívá.

 

-pk-,-ph-


Více k tomuto tématu a k dalším tématů souvisejícím s otázkou realit naleznete v rubrice Reality specializované na toto téma



! Přepis rozhlasového pořadu s Viktorem Koženým z 5.12.2002 !

! Bude podpora na stavební spoření pouze poloviční ?!




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality