Únorové recepty proti únavě: pečená mrkev se slaným tvarohem

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana.

Netradiční recept plný mrkve i poctivého tvarohu
Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz

Recept na pečenou mrkev se slaným tvarohem

Co dělat, když se vám doma nahromadí třeba kilo mrkve? Zkuste si ji připravit třeba na slaný způsob. Nabízíme vám netradiční recept plný nejen této oranžové kořenové zeleniny, ale i poctivého tvarohu, ořechů, semínek a bylinek. Dokonce do něj můžete zapracovat také samotnou nať. To je výzva! Ale nemějte strach, pokrm chutná naprosto dokonale, a navíc ho zvládne připravit naprostý začátečník. Lehký oběd nebo večeře vašemu organismu mj. doplní bílkoviny, podpoří jeho trávení a imunitu.


Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 45 minut

Náročnost: *

Ingredience:

800 g mrkve s natí
2 vaničky tučného tvarohu
30 g vlašských ořechů
30 g slunečnicových semínek
1 lžíce medu
2 lžíce jablečného octa
4 lžíce olivového oleje
1/2 stroužku česneku

1 svazek tymiánu
sůl, pepř

Postup:

1.       Mrkev očistěte a zbavte natě. Nejpěknější nať dejte stranou, dobře očistěte a asi jednu hrst nahrubo nasekejte. Vlašské ořechy a slunečnicová semínka nasucho opražte na pánvi
a nasekejte.

2.       Mrkev spolu s tymiánem a rozmačkaným česnekem dejte na plech a potřete trochou oleje, osolte a zlehka pocukrujte. Dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte 40 minut.

3.       Tvaroh v misce výrazně osolte a promíchejte. Pečenou mrkev dejte do mísy. Zakápněte zbylým olejem. Přidejte med, ocet, vlašské ořechy a slunečnicová semínka. Nakonec přidejte nasekanou mrkvovou nať. Promíchejte a servírujte spolu se soleným tvarohem.

Tip: Naprosto dokonalý tvaroh jemné chuti a našlehané konzistence nabízí Tvaroh tučný od Václava Duba – Mlékárny Boubín se značkou kvality Regionální potravina v Plzeňském kraji. Zkuste také Tvaroh z Poděbrad tučný od Milko s oceněním Klasa anebo BIO tvaroh tučný farmářský z Biofarmy Hampl.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend