Prognóza letošního růstu sazeb platí (Marek Mora, ČNB), ... a tak hypotéky budou letos zdražovat

Research, 21.2.2021

Viceguvernér ČNB Marek Mora včera během online konference pořádané organizací OMFIF zopakoval, že aktuální prognóza jeho instituce očekává zvyšování tržních sazeb už od poloviny letošního roku (striktně vzato dokonce už od 2q21):



Bankovní rada sice podle jeho slov předpokládá, že toto zvyšování by mohlo přijít o trochu později, ale doslova uvedl, že se uvidí, jestli to bude „v červnu, v červenci nebo později“. Polovina roku (kolem půlky roku bude bankovní rada ČNB jednat na začátku května, na konci června a na začátku srpna) je tedy rozhodně stále ve hře.

... a tak hypotéky budou letos zdražovat

Obě výše uvedené informace (hypoteční sazby, výhled ČNB) spolu úzce souvisejí. Většinu nás smrtelníků vývoj samotné krátkodobé tržní sazby, kterou prognóza ČNB obsahuje, nezajímá (stejně jako vývoj repo sazby ČNB). Zajímají nás klientské sazby, které nám banky nabídnou, když budeme žádat například právě o výše zmíněné hypotéky.

Sazba z nových hypotečních úvěrů se velmi věrně (se zpožděním několika měsíců) drží vývoje střednědobých tržních (neboli mezibankovních) sazeb, ty se zase drží výhledu krátkodobých tržních sazeb, a ty se drží výhledu repo sazby. Čím jistější tedy bude, že ČNB začne letos zvedat repo sazbu (a bude v tom pokračovat i v dalších letech), tím spíš lze očekávat nárůsty všech ostatních úrokových sazeb v ekonomice včetně těch hypotečních.

Následující graf naznačuje, jak pevně je sazba z nových 
úvěrů na bydlení (svislá osa) navázána na střednědobé tržní sazby (vodorovná osa). Graf pokrývá měsíční data od počátku roku 2017, přičemž poslední tři známé měsíce (tj. říjen-prosinec 2020) jsou znázorněny červeně. Úměra mezi oběma typy sazeb jez grafu vcelku zřejmá.


Naše prognóza očekává na podzim tohoto roku pětiletou tržní sazbu na úrovni kolem 1,4 %. V logice výše uvedeného grafu by to znamenalo, že do konce letoška by sazby u nových hypoték mohly vystoupat z dnešní úrovně (těsně pod 2 %) na cca 2,4 %. V médiích se už objevily odhady, že by to mohlo být až kolem 3 %, což se ale ve světle výše uvedených údajů zdá být příliš vysoko.

Michal Skořepa

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky