Burzovní kalendář: Co musíme vědět do nového týdne! (22.2.2021)

Výnosy desetiletých státních dluhopisů se dotkly v USA nejvyšší hladiny od února 2020 a obchodníci navzdory tomu, že hlavní zámořské indexy v průběhu týdne dosáhly nových rekordních úrovní, začínají ve své aktivitě na akciovém trhu lehce polevovat. Analytici se začínají obávat, že by rostoucí výnosy mohly začít konkurovat akciím. S téměř nulovými úrokovými sazbami, které neposkytují návratnost, pochází některá současná poptávka po akciích i od tradičních investorů s obligacemi. Cena trojské unce zlata propadla pod 1800 USD, když investoři naznačili, že zpochybňují možné dopady inflace u nově přicházejících podpůrných ekonomických intervencí. Pod zprávami o ustupujícím mrazu a znovu nastartováním produkce v americkém Texasu poklesla cena ropa WTI na konci obchodního týdne zpět pod 60 USD za barel. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Powell v Kongresu USA

Vystoupení předsedy americké centrální banky Jerome Powellaamerickém Kongresu v průběhu tohoto týdne možná přichází právě včas. Rostoucí výnosy na dluhopisovém trhu začínají totiž akciové investory po týdnech nepřetržitého růstu lehce znervózňovat. Předseda FEDu může být právě tou osobou, která uklidní jejich mysl a nastolí rovnováhu pro nadcházející obchodní měsíce.

Jerome Powell bude mít na půdě Capitol Hill dva dny na to, aby odpověděl na otázky týkající se dosavadní holubičí strategie FEDu a upřesnil v jakém okamžiku představují rostoucí výnosy státní pokladny riziko pro budoucí oživení. Dalších zřejmě neuspokojivých datamerického trhu práce se dočkáme během čtvrteční obchodní seance. Slabá data za měsíc únor by mohla udržovat politiku centrální banky v dosavadním kurzu.

Bidenova pomoc

Sněmovní demokraté plánují hlasováním posunout návrh zákona o pomoci v boji proti koronaviru. Konzervativní demokraté stále očekávají, že do poloviny března protlačí návrh zákona v Senátu. Současně plánovaný objem pomoci by však mohl klesnout pod nepravděpodobným zvýšením minimální mzdy na 15 USD.

500 tis. úmrtí v USA

USA se v neděli přiblížily k 500 tis. úmrtím připsaným nákazou covid-19, což je zásadní milník odrážející to, jak nákaza pustošila Spojené státy mnohem více, než jakoukoliv jinou zemi. Od pandemie chřipky v roce 1918 neviděly USA nic srovnatelnějšího. Počet úmrtí se tehdy odhadoval na nejméně padesát milionů po celém světě, přičemž 675 tis. úmrtí si připsaly Spojené státy.

Podle údajů z Johns Hopkins University k nedělnímu večeru zemřelo na nákazu koronavirem 498 879 Američanů. To je dvakrát tolik než v další nejvíce postižené zemi v Brazílii, která má 247 tis. úmrtí. Počet úmrtíUSA by měl oficiálně přesáhnout 500 tis. během pondělního dne. Podle údajů univerzity zemřelo na celém světě asi 2,5 milionu lidí. Celkově v USA došlo k více než 28,1 milionům případů, což je také zdaleka nejvíce na světě, téměř třikrát více než v Indii a Brazílii. Po celém světě bylo podle statistik infikováno více než 111,3 milionu lidí.

Biden a Evropa

Prezident Joe Biden na páteční Mnichovské bezpečnostní konferenci ujistil, že USA jsou připraveny opět s Evropou spolupracovat při obraně demokracie i ochraně klimatu. V projevu, ve kterém mimo jiné zkritizoval chování Ruska a Číny, také oznámil, že Spojené státy dostojí svým závazkům vůči NATO. Evropští státníci v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem či šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou Bidenova slova přivítali a zdůraznili, že transatlantické vztahy považují za vzor světových hodnot.

Spojené království

Působivá data přicházejí ze Spojeného království, kde zřejmě úspěšné tempo vakcinace živí naděje na znovuotevření tamní ekonomiky. Ekonomika byla jednou z nejhůře zasažených pandemickou krizí, přičemž Spojené království současně patří mezi nejúspěšnější státy v procesu distribuce vakcíny. Britský premiér Boris Johnson má v pondělí oznámit plány na znovuotevření ekonomiky, počínaje školami.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality