Chcete 60m2 byt za 900 000 Kč? aneb cesta k renesanci bytových družtev


PRAHA (ČIA) - Byt o velikosti 60 metrů čtverečních lze postavit za 900 tisíc korun v případě, že ho bude stavět neziskové bytové družstvo za pouhé skutečné stavební náklady. Tvrdí to alespoň předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Ivan Přikryl. Podle něj skutečné náklady na výstavbu bytu dosahují hodnoty 15 až 18 tisíc korun za metr čtvereční. Všechno ostatní nad touto hranici je více či méně přiměřený zisk investora. Odstartování levné výstavby družstevních bytů však brání nedokonalá legislativa. Přikryl to řekl na dnešní tiskové konferenci SČMBD.

Podle jeho slov by si bytová družstva vzala na výstavbu bytů hypotéku, jejíž udělení by bylo podmíněno přesným rozklíčováním veškerých stavebních nákladů. "Tento systém nepočítá se žádným státním příspěvkem," zdůraznil Přikryl. Pokud jde o splácení takto postaveného bytu, za vzorový byt o ceně 900 tisíc korun by se zaplatilo 10 procent a zbytek ve splátkách tři tisíce korun měsíčně. "To je pro lidi s nižšími a středními příjmy rozhodně přijatelné," upozornil Přikryl.

Jak dále uvedl, bytová družstva by měla opět začít stavět byty, aby naplnila svůj význam pro společnost. "Pouhé správcovství již postavených bytů je sice také záslužné, ale bytovou výstavbu to nenahradí," domnívá se šéf SČMBD. Proto také Svaz chystá vlastní koncepci levné družstevní výstavby, kterou by do pololetí příštího roku rád předložil vládě k projednání. Samotný kabinet prý počítá s předložením vlastního návrhu příslušného zákona až v roce 2004, což znamená další zbytečný rok ztraceného času.

joh-,-jh-

Více k tomuto tématu a k dalším tématů souvisejícím s otázkou realit naleznete v rubrice Reality specializované na toto téma



! Přepis rozhlasového pořadu s Viktorem Koženým z 5.12.2002 !

! Bude podpora na stavební spoření pouze poloviční ?!




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality