Closing Bell (8. 3. 2021) – Bidenův fiskální balíček zastínil pokračující jatka na technologiích

Průmyslový index DJIA v pondělí dosáhl svých rekordních intradenních maxim, když akciový investoři posílili sázky na oživení cyklických akcií poté, co americký Senát schválil balíček stimulačních opatření ve výši 1,9 bilionu dolarů. Odliv kapitálu z technologických titulů pokračoval i první obchodní seanci nového týdne a srazil index Nasdaq opět o téměř 3 %. Dow Jones posílil o 1,10 % a nejširší americký index S&P 500 zakončil s nevýraznou ztrátou o 0,35 %. Světové ceny ropy odstartovaly nový týden vybíráním zisků a poklesem světových cen ropy o 2 %. Dařil se utilitám a sektoru financí. 

Téma fiskálního stimulačního balíčku ve výši 1,9 bilionu dolarů, který by měl být podepsán před blížícím se termínem 14. března, se znovu vrací na oči investorského publika. Balík nových opatření musí po technických úpravách ještě opětovně zavítat do Sněmovny reprezentantů, nicméně to už by měla být jen formalita a očekává se, že první vlna pomoci dorazí k americkým spotřebitelům už během několika dní. Opatření na podporu nezaměstnanosti vyvolávají optimismus investorů ohledně silnějšího ekonomického oživení. 

Americká ministryně zahraničí Janet Yellenová v rozhovoru uvedla, že se jedná o návrh zákona, který by měl Američanům poskytnou dlouho očekávanou úlevu. Obecně se očekává, že zdroje skutečně velmi rychle podpoří silné hospodářské oživení. Ministryně se dále snažila rozptýlit obavy, že fiskální balík je tak velký, že způsobí pozdější problémy s inflací. Inflace byla před pandemií spíše moc nízká než moc vysoká, dodala Yellenová. Americká centrální banka prodloužila  do 30. června svůj nástroj pro dodávání likvidity v koronavirovém programu ochrany výplaty mezd zaměstnanců malých firem (Paycheck Protection Program). 

Cyklické akce, to jsou ty, které se pohybují v tandemu s ekonomikou, jsou nyní podporovány každou známkou a vodítkem o rychlejším oživení. Sektory základních materiálů, průmyslová odvětví a finance dnes znatelně posilovaly. Nepolevující vzestup výnosů nadále drží technologické akcie pod prodejní tlakem. Výnosy desetiletých splatností amerických státních dluhopisů se dostaly nad 1,6 %. Třicetileté splatnosti vystoupaly nad 2,33 %. Očekávání zlepšujícího se ekonomického výhledu spolu se silnými fiskálními stimuly má potenciál krátkodobě rozvířit obavy z inflace zejména na trzích s pevnými výnosy.

Banka Wells Fargo (WFC) zvýšila své odhady zisku indexu SPX na akcii na rok 2021 ze 175 na 190 USD.
 Vzestupně revidovaná prognóza růstu HDP by se měla promítnout přímo do firemních výnosů. Technologické tituly Apple (AAPL), Microsoft (MSFT), Amazon (AMZN), Alphabet (GOOGL) a Facebook (FB) dnes opět ztrácely půdu pod nohama. Investiční banka Goldman Sachs (GS) přidala akcie společnosti Microsoft (MSFT) na svůj nákupní seznam s přesvědčením o růstu pokračujícího trendu digitální transformace.

Společnost GameStop (GME) posílila o 40 %, když oznámila, že člen představenstva a zakladatel Chewy.com (CHWY) Ryan Cohen povede nový výbor pro přechod společnosti na online podnikání.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality