Přehled tepelných čerpadel: Vyznejte se v nich i vy!

REKLAMA       Inzerce, 27.2.2021

Jak snížit energetickou náročnost rodinného domu? Například tak, že investujete do tepelného čerpadla, které nejen sníží vaše výdaje za teplo, případně za teplou vodu, ale navíc je dotované státem. Jenže které je to nejvhodnější pro váš rodinný dům či chatu, chalupu? Podle toho, odkud si tepelné čerpadlo bere energii a čemu ji předává, můžeme narazit na několik typů – tepelné čerpadlo vzduch/vzduch (což je vlastně vestavná klimatizace), vzduch/voda, voda/voda a země/voda.

Teplo ze vzduchu jako nejlepší varianta pro rodinné domy

Stále oblíbenější, zejména u pasivních staveb, je vytápění splitovou klimatizací. Tyto pevně zabudované klimatizace Daikin jsou totiž vlastně velmi účinným tepelným čerpadlem typu vzduch/vzduch. Velmi zajímavá je jejich pořizovací cena. U těch kvalitních se pohybuje kolem 30 000 Kč na jednu místnost a to včetně venkovní jednotky a veškerých potřebných rozvodů a montáže.

Vhodnou variantou pro novostavby, kde chce majitel kromě vytápění rovnou vyřešit i ohřev teplé vody pro domácnost, jsou nízkoteplotní tepelná čerpadla vzduch/voda Daikin Altherma. Princip je prostý – teplo se odebírá z venkovního vzduchu a prostřednictvím chladiva je využito k ohřevu vody v topném systému nebo zásobníku teplé vody. K předním výhodám patří jednoduchost a rychlost instalace či relativně nízká počáteční investice oproti například vysokoteplotním tepelným čerpadlům.

Když jste majitelem studny

Obecně vyšší účinnost než typy čerpající energii ze vzduchu nabízejí tepelná čerpadla využívající vodu. Vodní zdroje, kterými může být studna nebo potok, bývají ale u rodinných domů obvykle hůře dostupné, podléhají náročnému schvalování a také instalace je o něco náročnější.

Bezúdržbové řešení – tepelné čerpadlo země/voda

Posledním typem je čerpadlo země/voda, které je z hlediska hlučnosti a údržby nejlepší řešení. Je však výrazně technicky i finančně náročnější na instalaci, ale třeba i venkovní prostor. Tato tepelná čerpadla totiž využívají plošné zemní kolektory nebo vrty do země. Geotermální tepelné čerpadlo Daikin Altherma 3 Geo nabízí poměrně snadnou a rychlou instalaci a díky plynulé regulaci výkonu již od 1 kW zajistí vašemu domu konstantně nízké náklady na energie bez ohledu na venkovní teploty a roční období.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika