4 tipy, jak zvětšit malý byt

Jednoduché triky napomohou vaší snaze, aby byt působil opticky větší a světlejší

Trendem dnešní doby jsou jednočlenné a dvoučlenné domácnosti, díky kterým roste poptávka po menších bytech. I do těch je však zapotřebí dostat alespoň základní prvky pro pohodlné bydlení – postel, skříň, stůl i židle. Mimo nezvyklé úložné prostory, kterých lze v bytě využít, však existují i triky, díky nimž je možné byt zvětšit a provzdušnit alespoň na oko.

Malý prostor, velké možnosti

Při zařizování malých prostor je velmi důležité si vše předem naplánovat,“ říká Tadeáš Tenkl, odborník ze Světa bydlení v projektových marketech Hornbach, a dodává „Správně a účelně využitý prostor je ten nejlepší. To platí pro každé bydlení a pro bydlení v malém bytě dvojnásob.“ Jak tedy na to, aby i malý byt působil vzdušně a nepřipomínal temnou kobku?

Pěkně od podlahy

„Pokud bydlíte v malém bytě či se do něj chystáte, sjednoťte v celém jeho prostoru podlahy. Bytu tak opticky dodáte pár čtverečních metrů navíc. Kromě toho by podlaha měla být světlá a v teplém odstínu,“ upozorňuje Tadeáš Tenkl. Obecně platí, že podlaha by měla být nejtmavší plochou v místnosti.

Co se pokládky koberce týká, namísto koberce ode zdi ke zdi by se měly volit spíše koberce kusové, ideálně v obdélníkovém tvaru, které místnost opticky protáhnou.

 

 Světlé barvy jako optický klam

V malém prostoru by se neměly objevovat na velkých plochách tmavé barvy. „Zdaleka nejhorší volbou je v tomto ohledu červená barva. Prostor takto vymalovaný se zdá menší, než ve skutečnosti je,“ radí Tadeáš Tenkl z Hornbachu. Ideální volbou pro výmalbu je bílá. Vhodnou alternativu pak představují světlé odstíny dalších barev. Důležité je myslet i na to, že zatímco takzvané teplé barvy přidávají na útulnosti domova, tak ovšem ubírají optické metry – u studených barev je to přesně naopak. „Při volbě barev je také jednou z možností jejich kombinace, ale musí spolu ladit. V projektových marketech Hornbach si lze zapůjčit pro lepší představu vzorníky barev domů,“ uvádí Monika Linghartová, odbornice z oddělení barev v projektových marketech Hornbach. V jedné místnosti by se však neměly společně s doplňky objevit více jak čtyři barevná spojení.

Dobré světlo dělá divy

U malých prostor je denní světlo a osvětlení bytu velmi důležité. Při výběru osvětlení je dobré vsadit na střídmost – jak u velikosti, tak i u materiálu. „Optická kouzla způsobí například stolní světlo uměle naaranžované před zrcadlem či jinou plochou, ve které se může odrážet,“ radí odborník Tadeáš Tenkl z Hornbachu. Do malého bytu právě takové plochy, které jsou lesklé a nabízí světlu prostor na odraz, nepochybně patří.

Masivním stěnám odzvoněno

Do prostoru, který je potřeba opticky zvětšit patří otevřené skřínky, poličky, nižší nábytek a chytrá rozkládací a stohovatelná řešení. „Mohutné vitríny, v nich porcelán a navrch ještě minimálně jedna obrovská skříň je špatně navyklé řešení, které je nejen nevzhledné, ale navíc pohltí obrovské množství prostoru, kterého v malém bytě není na rozdávání. Na otevřené prostory se bude sice více prášit, byt však bude působit vzdušným dojmem,“ upřesňuje Tadeáš Tenkl.

Dobré je myslet i na prostory, které nejsou běžně využívané a udělat z nich úložné. Jedná se například o policový systém nad dveřmi, úložné prostory v sedací soupravě či chytré skříňové systémy, díky kterým se využije každý decimetr místa. Dobrým řešením do malých bytů je i patrová postel.

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry