Značka Regionální potravina byla odebrána jednomu z medů pro vysoký obsah látky hydroxymethylfurfural

Hydroxymethylfurfural je ukazatel jakosti a čerstvosti medu

O značku Regionální potravina přišel BIO MED KVĚTOVÝ od výrobce Ing. Dušana Michálka z Kyselky na Karlovarsku. Důvodem odebrání značky je vysoký obsah nepovoleného množství látky hydroxymethylfurfural (HMF).

Státní zemědělský intervenční fond obdržel podnět od spotřebitele, na základě kterého Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla kontrolu u výrobce a zjistila pochybení. Povolená hodnota HMF v medu je nejvýše 40 mg/kg, u uvedeného produktu laboratorní rozbor prokázal více než dvojnásobek povoleného množství (88,7 mg/ kg). Výrobek nesmí být uváděn na trh a byla nařízena likvidace této šarže.

Hydroxymethylfurfural je ukazatel jakosti a čerstvosti medu. V čerstvém medu se téměř nevyskytuje. Jeho obsah se zvyšuje při rostoucí době skladování, zahříváním nad 60°C, nevhodném zacházení při zpracování a distribuci nebo při přídavku invertního cukru.

Značka Regionální potravina je prestižní ocenění, které získávají jen kvalitní potravinářské a zemědělské výrobky. Vlastníkem a gestorem značky je Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond ji administruje.

Při jakékoli pochybnosti v souvislosti s oceněnými výrobky se mohou spotřebitelé, ať už se jedná o značky KLASA nebo Regionální potravina, obrátit  na  infolinku: info@eklasa.cz. Každý podnět se předává dozorovým orgánům k prošetření a ihned se řeší. Státní zemědělský intervenční fond chce zajistit, aby v portfoliu oceněných výrobků byly skutečně jen ty, u kterých je na prvním místě kvalita.


Mgr. Lenka Rezková       

Vedoucí Oddělení tiskového a tisková mluvčí



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy