Recept na velikonoční mazanec, který o Velikonocích nesmí chybět

Na velikonočním svátečním stole by rozhodně neměl chybět mazanec. A samozřejmě ten domácí je mnohem lepší nežli kupovaný. Nadýchaný, dobře propečený se spoustou mandlí a rozinek bude váš mazanec výborný k snídani i odpolednímu čaji či kávě.
Nadýchaný, propečený se spoustou mandlí a rozinek

Recept na velikonoční mazanec

Suroviny:
½ kg polohrubé mouky
1 kostička droždí
100 g krupicového cukru
asi 3 dl vlažného mléka
70 g rozpuštěného másla
50 g sádla
špetka soli
špetka muškátového květu
citronová kůra
100 g rozinek máčených v rumu
100 g loupaných mandlí
Na potření
50 g přepuštěného másla
20 g krupicového cukru
2 dl vody
podle chuti moučkový cukr na posypání

Postup:
Všechny sypké suroviny promícháme v robotu s hnětacím hákem, přidáme nadrolené droždí a ostatní ingredience. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny. Přiklopíme utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.

Z vykynutého těsta vytvarujme mazanec. Přendáme na vymaštěný plech a necháme ještě kynout. Před pečením potřeme rozpuštěným máslem, pečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě.

Po vyjmutí z trouby ještě horké mazance potíráme rozvařeným cukrem ve vodě. Podle chuti můžeme ještě pocukrovat.

Dobrou chuť přeje Tefal a  šéfkuchař Ondra Slanina, který recept připravil



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření