Recept na velikonoční mazanec, který o Velikonocích nesmí chybět
Na velikonočním svátečním stole by rozhodně neměl chybět mazanec. A samozřejmě ten domácí je mnohem lepší nežli kupovaný. Nadýchaný, dobře propečený se spoustou mandlí a rozinek bude váš mazanec výborný k snídani i odpolednímu čaji či kávě.
Recept na velikonoční mazanec
Suroviny:
½ kg polohrubé mouky
1 kostička droždí
100 g krupicového cukru
asi 3 dl vlažného mléka
70 g rozpuštěného másla
50 g sádla
špetka soli
špetka muškátového květu
citronová kůra
100 g rozinek máčených v rumu
100 g loupaných mandlí
Na potření
50 g přepuštěného másla
20 g krupicového cukru
2 dl vody
podle chuti moučkový cukr na posypání
Postup:
Všechny sypké suroviny promícháme v robotu s hnětacím hákem, přidáme nadrolené
droždí a ostatní ingredience. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na
stěny. Přiklopíme utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme na teplém místě
kynout asi 1 hodinu.
Z vykynutého těsta vytvarujme mazanec. Přendáme na vymaštěný plech a necháme
ještě kynout. Před pečením potřeme rozpuštěným máslem, pečeme dozlatova ve
středně vyhřáté troubě.
Po vyjmutí z trouby ještě horké mazance potíráme rozvařeným cukrem ve vodě. Podle chuti můžeme ještě pocukrovat.
Dobrou chuť přeje Tefal a šéfkuchař Ondra Slanina, který recept připravil
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Otázky a odpovědi k ETS2. Jakých paliv se systém ETS2 týká? Jaké vznikají v ETS 2 povinnosti?
- Nejvýkonnější bateriové úložiště svého typu v Česku má za sebou první rok provozu
- Energetická bezpečnost a ochrana verejných financí - výroční zpráv BIS za rok 2024
- Provozovatel přenosové soustavy ČEPS potvrdil, že blackout z minulého pátku zavinil sled několika událostí (video)
- Jak funguje hypotéka bez svatby?
- Interview Plus: Nerudová: Evropská komise nedělá dost pro zlevnění energií (audio)