Státní podpora hypoték bude letos zachována


PRAHA (ČIA) - Lidé, kteří si chtějí koupit nový byt prostřednictvím hypotéky pravděpodobně nepřijdou o státní podporu. Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů, podle níž se podpora určuje, totiž loni v listopadu činila 7,27 procenta. Nadále tak podle údajů ministerstva pro místní rozvoj zůstala poměrně výrazně nad sedmiprocentní hranicí. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Nejspíš tak za celý minulý rok průměrná sazba hypoték zůstane nad sedmi procenty. Její výše by se podle odborníků mohla pohybovat zhruba na 7,2 procenta. Což by znamenalo, že se v letošním roce nezmění výše státní podpory. Ta se totiž odvíjí od předem určeného klíče, podle kterého by při poklesu pod sedm procent státní podpora o procentní bod klesla. Příspěvek státu na financování nového bydlení již nyní činí pouhé procento a při dalším poklesu sazeb by tak úplně zanikl.

Podpora staršího bydlení pro mladé lidi do 36 let nyní dosahuje tří procent. O tom, kolikaprocentní letos tento příspěvek bude, by mělo ministerstvo pro místní rozvoj rozhodnout do konce ledna. MMR však společně s ministerstvem financí zároveň připravuje úpravy systému státní podpory, které mohou způsobit změnu určování její výše. Jedná se například o sjednocení podpory pro nové i staré bydlení.

Hypotéky od předloňského roku výrazně zlevňují. Zatímco před několika lety činila průměrná sazba u hypotečních úvěrů přes 13 procent, dnes se blíží sedmi procentům. Minimální sazby přitom mají banky nastaveny kolem 5,5 procenta, reálné sazby se však pohybují zhruba o procento výše. Stále více však hypotečním úvěrům konkurují rovněž půjčky ze stavebního spoření. S přiznanou státní podporou si lidé loni do listopadu pořídili více než 6300 bytů a za celou dobu poskytování podpory je to přes 26 tisíc bytů.

Celkový objem hypotečních úvěrů se státní podporou loni dosáhl zatím sedmi miliard korun, když za celý rok 2001 to bylo přes deset miliard. Celkem již stát poskytl podporu k hypotékám za více než 30 miliard korun.

-joh-,-ak-



! Válka s Irákem začne 21. února !?

Fotogalerie - bojové letouny USA


! BV: Akcionářům HPH by mohlo být vyplaceno až 900 Kč/akcii !




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality