Bez ohledu na pandemii si stavební spoření připsalo loni v České republice výtečné výsledky


Stavební spořitelny v České republice vykázaly v loňském roce meziroční růst naprosté většiny sektorových ukazatelů. Vyplývá to z právě zveřejněné ročenky stavebního spoření, kterou zpracovává Asociace českých stavebních spořitelen. Nejvyšší úrovně v historii stavebka u nás dosáhl podíl úvěrů na vkladech, který se meziročně zvýšil o více než tři procentní body na 80,9 %.

Velmi výrazný byl meziroční nárůst poskytnutých úvěrů, který dosáhl 36,8 %. V roce 2020 poskytly stavební spořitelny 55 005 úvěrů v celkové hodnotě 65,4 miliardy . Průměrná výše nově poskytnutého úvěru přitom dosáhla 1,2 milionu – poprvé v historii českého stavebního spoření tak překonala hranici jednoho milionu korun. Úvěry ze stavebka tedy opět potvrzují, že jsou pro řadu lidí efektivní cestou k lepšímu bydlení.  

„V srpnu roku 2020 navíc úvěrové financování prostřednictvím stavebních spořitelen pokořilo významnou historickou metu. Stavební spořitelny již totiž od začátku své činnosti poskytly úvěry v celkové sumě jednoho bilionu . To je, jako kdyby se realizovalo milion rekonstrukcí za milion korun,“ uvedl Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen. 


Počet nově uzavřených smluv o stavebku dosáhl v loňském roce 519 696 a počet smluv ve fázi spoření meziročně stoupl o 16 tisíc (0,5 %) na 3 242 740. Klientům přitom stavební spořitelny spravovaly 362,7 miliardy korun (meziročně o 3 miliardy více), což je 13 % vkladů českých domácností v bankovním sektoru. Průměrná částka na smlouvu činila 112 tisíc . Tento ukazatel je stabilní a za posledních pět let se téměř neměnil. 



Celkový podíl úvěrů na vkladech se meziročně zvýšil o více než tři procentní body na 80,9 % a dosáhl nejvyšší úrovně v historii stavebka u nás. Víc než čtyři pětiny depozit slouží k financování úvěrů, tedy lepšího bydlení, což ukazuje na smysluplnost a vysokou míru efektivity celého systému.



Průměrný poskytnutý úvěr dosáhl částky téměř 1,2 milionu korun a průměrný vklad 112 tisíc korun. To mimo jiné znamená, že stavební spořitelny v dnešních podmínkách potřebují deset průměrných klientů, kteří spoří, aby mohly poskytnout jeden průměrný úvěr.  

 

Stavební spořitelny financují nejčastěji rekonstrukce

Nejčastěji si klienti půjčují na rekonstrukce a modernizace. Vloni tak učinili ve 35 % případů, druhá nejčastější kategorie „ostatní“ zahrnuje mimo jiné i refinancování dříve poskytnutého úvěru na bydlení. Toho klienti využívají stále častěji, aby si vylepšili podmínky splácení.  

„Nabídka stavebních spořitelen pokrývá prakticky všechno, co souvisí s lepším domovem. Půjčit si lze na nová okna, renovaci bytového jádra, stejně jako na pořízení domu za několik milionů korun. Stavebko je vítězem mezi úvěry bez zajištění zástavním právem k nemovitosti. Výhoda úvěrů od stavebních spořitelen je pro klienty jednoznačná: nízká úroková sazba a dostatečně dlouhá doba splatnosti,“ říká Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen. 






Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření