Hurá k motykám a motyčkám: jak mít radost z pěstování

Také už se nemůžete dočkat prvních víkendů na zahrádce anebo až aspoň vynesete truhlíky na terasu? Inspirujte se tipy, díky kterým bude vaše zahrada bujnější a začnete sklízet nejen krásné plody, ale i závist sousedů.

V dubnu jdou vysévat téměř všechny druhy zeleniny

Do čeho se pustíte?

Základem je mít rozmyšleno, co chcete pěstovat. V dubnu už můžete vysévat téměř všechny druhy zeleniny. Zelenou má mrkev, špenát, hrách, červená řepa anebo salát. Je to také ideální čas pro výsev bylinek, např. oregana, levandule, máty, šalvěje, rozmarýnu anebo kopru. Zaset je můžete jak do záhonku, tak do květináče. Máte-li předpěstované sazenice brokolice a salátu, naklíčené brambory a křen, tak i tyto rostlinky mohou už do země.

Jak vybrat to správné místo

Zde se rozhodujte podle velikosti prostoru, který můžete a chcete zahradničení věnovat. Bylinky, kořenová a zelená zelenina mohou být umístěny i v částečně zastíněném záhonu. Pozor, většina druhů zejména ovoce potřebuje alespoň pět hodin slunečního svitu denně.

Rozmístění musíte plánovat také podle toho, jak se mezi sebou různé druhy zeleniny snesou. Inspirovat se můžete v naší tabulce vzájemné snášenlivosti:

Druh zeleniny Toleruje Netoleruje
rajčata mrkev, salát, ředkvičky, ředkve, celer, pórek, kedlubny, kapustu, měsíček, bazalku, chřest, česnek, petržel, salátovou čekanku, fazole hrách, fenykl, brambory
salát ředkvičky, mrkev, hrách, rajčata, kopr, košťáloviny, červenou řepu, cibuli, okurky, petržel, celer
mrkev šalvěj, rozmarýn, pažitku, rajčata, cibuli, česnek, mangold, hrách, kopr, salár, ředkvičky, ředkve, salát. čekanku, /
okurky bazalku, košťáloviny, celer, fenykl, chřest, salát, kopr, červenou řepu, ředkvičky a ředkve
špenát rajčata, brambory, ředkvičky, košťáloviny, řepu, česnek, cibuli, okurky
celer květák, kapustu, kedlubny, rajčata, pórek, okurky, papriku, salát, heřmánek, petržel kukuřici, brambory
cibule mrkev, ředkvičky, ředkve, řepu, jahody, rajčata, salát, okurky, petržel, salátovou čekanku zelí, hrách, fazole

Kam s nimi? Záhon, vyvýšený záhon nebo nádoba?

Ti, kteří nevlastní zahradu, budou mít jasno hned, nádoba. Avšak zahrádkáři mohou mít dilema – záhon nebo vyvýšený záhon? Záhon je klasika a vyvýšený záhon s sebou nese několik bonusů. Přináší větší výkon na stejném prostoru a nemusíte se k němu ohýbat, je však potřeba dopřát mu pravidelnou zálivku a hnojení. Zkusit můžete např. hnojivo WOLF-Garten N-HB na vyvýšené záhony, které navíc podpoří chuť a zralost, což oceníte během sklizně. Natura Bio hnojivo obsahuje mykorhizu, mikroorganismy, které se spojí s kořeny rostlin a pomáhají vstřebávat živiny.

Ubezpečte se, že každá zasazená rostlina má okolo sebe dostatek prostoru. Sazenice jsou sice malé, ale představte si, kolik prostoru bude potřebovat dospělá rostlinka. Je lepší mít méně rostlin, ale prosperujících a plodících, než přeplněné truhlíky a záhony, kde se rostliny navzájem utiskují.

Investujte do kvalitních zahradních pomocníků

Pěstitelé v nádobách si vystačí s ručním nářadím. Pozor dejte na nekvalitní pomocníky A rovnou se vyhněte těm z plastu a nekvalitního kovu. Takové nářadí nemá dlouhou životnost a práci vám jen ztíží.

Chystáte-li se na velkou zahradu, podívejte se, zda máte v kůlně alespoň lopatu, motyku, v případě potřeby rýč a hrábě. Opět platí stejná rada. Investujte do kvalitního náčiní, které vaši práci zefektivní a ušetří vaše záda.

A aby vám nářadí vydrželo tak dlouho, jak slibuje výrobce, je důležité ho pokaždé očistit od zeminy.

Zálivka jako životabudič

Každá rostlina potřebuje pít. Nastudujte si proto dle vámi vysázených rostlin, kolik zálivky která potřebuje. Pokud je to alespoň trochu možné, doporučujeme zachytávat dešťovou vodu a tu využívat k zalévání. Ideální je umístit sud pod okap. Zahradníci na terasách a balkonech to mohou mít složitější, ale i na balkoně lze chytat dešťovku. Je k tomu však potřeba vřelý soused nad vámi, který dovolí připevnit okapní systém pod svým balkonem, ze kterého vodu stáhnete do přistaveného kanystru. Nepořizujte však čirý kanystr, protože v něm by se voda rychle kazila.

Tip na závěr: Ať už jste velký či malý zahradník, rozhodně se své úsilí nevzdávejte. Nejen, že za sebou uvidíte smysluplný výsledek, ale prospějete i své psychice. Podle odborníků má totiž zahradničení na lidskou duši pozitivní vliv.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada