Signal Festival na Výstavišti Praha rozsvítil instalaci proměn planety, oslaví tak Den Země

Instalace bude přístupná od 22. do 28. dubna 2021

Signal Festival se vrací do veřejného prostoru Prahy. Na počest mezinárodního Dne Země umístil do areálu holešovického Výstaviště Praha instalaci The Room of Change od italského studia Accurat, která sleduje změny životního prostředí na planetě Zemi. Festival tak navazuje na linku palčivých environmentálních témat, kterou započal v loňském roce.

Instalace bude přístupná od 22. do 28. dubna 2021 vždy od 12.00 do 24.00 hodin na Bruselské cestě Výstaviště, nedaleko nového dětského hřiště. Organizátoři tak zahajují po měsících nejistoty pravidelné celoroční aktivity, které vyvrcholí říjnovým festivalem.

Psalo se 22. dubna 1970, když se na různých místech Spojených států amerických sešlo přes 20 milionů lidí, aby společně demonstrovali za zdravější životní prostředí. Událost získala takový ohlas, že dala vzniknout mezinárodnímu svátku životního prostředí, který se postupně začal slavit po celém světě jako Den Země. Jeho cíl je prostý a přitom velmi složitý – vést společnost k většímu zájmu o soužití člověka a přírody. Ostatně o to se už přes rok snaží také Signal Festival, který letos nadále rozvíjí tematickou environmentální linku. Den Země je dnes největším sekulárním svátkem, který každoročně slaví více než miliarda lidí napříč kontinenty, bez ohledu na svůj původ, víru či národnost.

Signal Festival jej letos oslaví v areálu pražského Výstaviště. Právě zde zahájí 22. dubna od 12.00 dočasný provoz instalace The Room of Change od italského studia Accurat, která původně vznikla pro 22. ročník italského Triennale Milano, jenž byl zasvěcen tématu Broken Nature. Signal Festival umělecké dílo za podpory Italského kulturního institutu aktualizoval a přizpůsobil tak, aby mohlo být vystaveno ve veřejném prostoru.

„Jsme nesmírně rádi, že se můžeme vrátit do ulic, nebo v tomto případě parku. Signal Festival letos bude jiný, než kdykoli dříve. Nikdo se nyní neodvažuje předvídat, jak bude vypadat situace na podzim, co bude možné a co nikoliv. Právě proto jsme na letošní rok připravili také řadu menších akcí, jako je oslava Dne Země. Plánů máme hodně. Musím ale přiznat, že už se nemůžeme dočkat, až se potkáme s návštěvníky festivalu. Česká kulturní scéna dostala za poslední rok pořádně zabrat. Umění lidem chybí. Museli jsme proto využít první možné příležitosti rozvolnění a vydat se do veřejného prostoru,“ popisuje ředitel Signal Festivalu Martin Pošta.

Instalace The Room of Change sleduje změny na planetě Zemi. Zaprvé pomocí projekce snímků z archivu NASA, které zaznamenávají proměny planety za posledních 20 let, zadruhé prostřednictvím datové tapisérie ilustrující změnu našeho prostředí v několika posledních staletích.

Kombinováním rozličných zdrojů dat zobrazujících svět z globálního, ale i lokálního a individuálního pohledu, vypráví umělecké dílo příběhy lidí a proměn našeho okolí v průběhu času. Výzkum a design jsou záměrně provedeny z ohledem na lidského jedince – data představují skutečný život, snímek světa v daném konkrétním čase. Změny stavu světa jsou sledovány prostřednictvím řady globálních dat jako je světová populace, průměrná teplota, míra nemocí, spotřeba energie a podobně.

Vedle celosvětových fenoménů velkého měřítka, které jsou na vizuální tapetě či tapisérii zaznamenány širokými tahy, nahlížíme také na jednotlivé konkrétní příběhy reprezentující důsledky těchto rozsáhlých jevů jako je mizející Aralské moře, pokles průměrné délky života v Kambodži během občanské války nebo rychlá změna jihokorejského exportu z původních zemědělských produktů na nové špičkové technologie. Data určují vše. Jsou organizačním principem celého motivu schematických vzorců, který však na první pohled působí jako líbivá naivní tapiserie. Poetický gobelín stejně jako působivé snímky z NASA však zobrazují nemilosrdnou změnu.

Accurat je mezinárodní studio zabývající se výzkumem dat, designem a inovacemi. Sídlí v Miláně a New Yorku a čítá tým 35 vědců, analytiků, designérů a vývojářů, kteří kreativně spojují špičkový design se všemi druhy dat a tvoří specifická inteligentní řešení s perfektním uživatelským rozhraním. Instalace, kterou uvidíte v rámci aktivit Signal Festivalu 2021, měla úspěšnou premiéru na Triennale Milano v roce 2019.

Instalace bude přístupná na Bruselské cestě u plochy s novým dětských hřištěm v areálu Výstaviště Praha každý den od 12.00 do 24.00 hodin do 28. dubna 2021.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky