Pěstovat monsteru není složité, potřebuje prostor, polostín a vzdušnou vlhkost

Monstery jsou tropické liány z rodu Áronovitých

Obří i méně vzrostlé monstery se z outsiderů socialistických chodeb staly hitem všech milovníků urban jungle. Kdo nemá doma a na instagramu alespoň jeden děrovaný list, jako by nebyl. Dobrá zpráva pro všechny, kdo by si monstery také rádi pořídili, je, že podle Lenky Hrubé ze Zahrady na niti je pěstování monster velmi jednoduché.

Monstery jsou tropické liány z rodu Áronovitých. Vyskytují se v tropických oblastech Jižní, Střední a Severní Ameriky, odkud jich pochází celkem 22 druhů a navíc mnoho vyšlechtěných kultivarů. V přírodě monstery nerostou samostatně, ale vždy šplhají vzhůru ke světlu po nějaké opoře, typicky po kmeni stromu. Pro šplhání využívají své vzdušné kořeny, kterými se přichytávají a pnou až do výšky 20 metrů. Pokud vzdušné kořeny dorostou až k zemi, zakoření a mají pak pro monsteru i stabilizační funkci.

Druhy monster

Mezi dva nejběžnější druhy monster patří Monstera deliciosa, druh, který se lehce rozroste tak, že vám zabere půlku pokoje, a Monstera adansonii, zvaná také Monkey Mask, která dosahuje menšího vzrůstu, ale podobné popularity. Oblíbenou rostlinou s děrovanými listy je také Monstera Minima, která ale nepochází z rodu monster, její botanický název zní Rhaphidophora tetrasperma. Nároky na pěstování má však podobné. 

Kde seženete monsteru

„Monstera se dobře množí, jestli uvažujete o jejím pěstování, poproste o řízek někoho, kdo už ji pěstuje. Stačí nařízkovat stonek se vzdušnými kořeny, vložit jej do vody nebo vlhkého rašeliníku a počkat pár týdnů, než vyžene kořínky,” doporučuje Lenka Hrubá, zakladatelka Zahrady na niti. Jestli si na řízkování netroufáte, můžete zakořeněnou monsteru zakoupit.

Jak se monstery pěstují

Monstery nejsou náročné na péči, jediné, co zvláště druh Deliciosa vyžaduje, je dostatek prostoru. Nejvhodnější jsou teploty v rozpětí 14–20 °C, zvládnou ale i nižší a vyšší teploty včetně polohy poblíž topení. „Při jejich pěstování myslete na to, že se jedná o liány z deštných pralesů. To napovídá, že jsou vlhkomilné a milují rosení,” radí Lenka Hrubá a pokračuje: „Protože jsou zároveň velmi odolné, zvládají i sušší vzduch. Co se světla týče, je jim přirozené rozptýlené pralesní světlo s občasným slunečním zářením, v našich podmínkách tedy polostín. Snesou ale i poměrně špatné světelné podmínky chodeb a tmavších koutů kanceláří.” Zalévejte přes léto hojně, občas je přihnojte, přes zimu zálivku omezte. Nedostatek vláhy může způsobit ztrátu listů, obecně ale monstera dobře snese i krátkodobé sucho

Tip pro vzrostlé monstery: Vzdušné kořeny zastrčte do lahve s vodou nebo do hlíny, urychluje to vývoj nových listů i růst rostliny.

A proč mají monstery takový děsivý název? „Označená monstera se vztahuje k velkým děravým listům, které na jejich objevitele působily monstrózně. Kdyby tak tušili, že se z nich za několik set let stane trend…,” zamýšlí se Lenka Hrubá.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada