Dubnové recepty a jejich sezónní chutě: žemlovka z mazance s vanilkovou zmrzlinou a meduňkou

Asi už jste někdy ochutnali klasickou žemlovku s vekou. Ale co když je základem mazanec?  My jsme žemlovku ještě obohatili o pořádnou dávku tvarohu, zkaramelizovaná jablíčka, rozinky máčené v rumu a voňavou skořici s vanilkou. Jestli si chcete život osladit pořádně, přidejte k ještě horké žemlovce vanilkovou zmrzlinu a pokrm korunujte lístky meduňky.

Co když je základem žemlovky mazanec?

Zdroj fotografií a informací: www.akademiekvality.cz

Recept na  žemlovku z mazance s vanilkovou zmrzlinou a meduňkou

Počet porcí: 6 porcí

Doba přípravy: 90 minut

Náročnost: *

Ingredience:

1 mazanec

6 jablek

750 ml mléka

3 vejce

70 g cukru krupice

500 g tučného tvarohu

120 g másla + na vymazání formy

100 g cukru moučka

150 g rozinek

vanilkový lusk

rum, skořice

K podávání:

vanilková zmrzlina

čerstvé lístky meduňky

Postup:

1. Rozinky zalijeme rumem a necháme je máčet. Poté do mísy vložíme tvaroh, 50 g rozpuštěného másla a 100 g moučkového cukru. Vše dobře promícháme.

2. Oloupaná a jader zbavená jablka nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi se 40 g másla. Můžeme udělat na dvakrát. Před otočením je můžeme zlehka posypat cukrem, aby zkaramelizovala.

3. Do velké mísy nalijeme mléko, přidáme 3 vejce, vanilku, 70 g cukru krupice a dobře promícháme metličkou. Do směsi vkládáme 1 cm tenký plátek mazance a necháme pořádně nasáknout. Plátky klademe do předem vymazaného pekáče.

4. Když je dno pekáče zakryté plátky mazance, uděláme další vrstvu z plátků jablek, které poté posypeme skořicí. Slijeme rozinky a položíme je na jablka. Nalijeme a rozprostřeme trochu tvarohu. A položíme další vrstvu namočeného mazance.

5. Vrstvy opakujeme, až skončíme poslední vrstvu mazancem. Na tuto poslední vrstvu rozdělíme poslední část másla, cca 40 g.

6. Žemlovku vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme zhruba 30 minut, aby mazanec byl seshora zlatavý.

7. Žemlovku podáváme s vanilkovou zmrzlinou a čerstvými lístky meduňky.

Tip: Zaměřme se na jablka i tvaroh, jimiž prokládáme žemlovku. Jedná se o suroviny, kterých máme dostatek u nás. Odkud pocházejí vámi vybrané? Od nás? Lokální farmáři a zemědělci je totiž nabízejí ve špičkové kvalitě.



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend