Nekupujte, renovujte! Aneb obnova dřevěného zahradního nábytku

Na ošetření dřevěného nábytku pomocí speciálních olejů či vosků je dobré myslet už při jeho pořízení. Jako každý přírodní materiál totiž vysychá nebo absorbuje vlhkost, což výrazně ovlivňuje jeho vzhled a životnost. Pokud se tak nestalo, stále nic není ztraceno – nový nátěr opět dodá nábytku lesk a krásu. Jak na přípravu a samotný nátěr?

Příprava povrchu

„Pokud je dřevo zašedlé, existují dvě možnosti, jak se zbavit šrámů času. Jedna z nich je čistič na dřevo, druhá pak zbroušení dřeva,“ říká Monika Linghartová, odbornice z oddělení laků v projektových marketech Hornbach. Čistič na dřevo se nanese štětcem a po dobu přibližně jedné hodiny se nechá působit. Dřevo ho vsákne, čímž se obnoví kresba dřeva. V případě, že místy zůstaly šedé fleky, nátěr se opakuje. Pokud je vše v pořádku, opláchne se dřevo vodou. Není žádný problém tak učinit pomocí zahradní hadice nebo vysokotlakého čističe. Před dalším postupem se nechá nábytek uschnout ve stínu.

Zašedlý vzhled dřeva se dá odstranit také zbroušením. „Pokud chcete dále pokračovat lazurou, je nezbytné ošetřit dřevo impregnací proti houbám a škůdcům. Pokud máte nábytek v chráněném závětří, stačí natřít hladké povrchy jednou a v řezu dvakrát,“ upřesňuje Monika Linghartová. Je-li nábytek umístěný na jihozápad, je třeba natřít nábytek minimálně třikrát.

Nátěr

„V zásadě jsou tři možnosti ošetření venkovního dřevěného nábytku. Dělí se podle druhu dřeva, tedy na tvrdé, cizokrajné a měkké dřevo, dále podle nutnosti údržby a variant odstínů,“ radí Monika Linghartová z Hornbachu.

Tvrdé dřevo a cizokrajné dřevo

Oba druhy dřev (například dub, buk či teak) se obecně doporučuje napouštět olejem. Lakovat lze pouze buk. Výjimkou je i dub, který lze natřít pouze podlahovým lakem. Cizokrajné dřevo se doporučuje vždy ošetřit výhradně olejem, z důvodu vysokého obsahu třísloviny. „V případě, že se rozhodnete i přesto tuto dřevinu ošetřit lazurou, dopadne to v drtivé většině popraskáním povrchu a odpadáváním šupin lazury. K tomuto dojde v poměrně krátkém období přibližně 3 měsíců,“ upozorňuje odbornice Monika Linghartová. V případě použití oleje je nutno nábytek ošetřit dvakrát za rok. Poprvé před sezonou a podruhé na konci sezony, jinak dojde k zašednutí.

Měkké dřevo

Tenkovrstvá lazura je nejlepší ochranná vrstva pro měkké dřevo (například smrk, borovice nebo modřín). Silnovrstvá lazura se nedoporučuje, například u židlí dochází při vstávání k pocitu přilepení. „Pokud chcete svůj nábytek odlišit barevným odstínem, není to žádný problém. Postupuje se ovšem jinak. Nejdříve se dřevo namoří barevným mořidlem do požadované barvy a po zaschnutí se natře vrchním lakem. Tím se docílí ochranné vrstvy až na dobu sedmi let,“ říká Monika Linghartová z Hornbachu.

Nevýhodou je cenová náročnost. Lazury lze používat pouze pro masivní dřevo. Lazuru nelze použít na dýhu, protože nemá dostatečnou hloubku pro prolnutí do dřeva, dojde tím k jejímu znehodnocení.

 

 

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada