Radnice začínají využívat meteorologická data ke zlepšení kvality ovzduší

V posledních letech je stále více úkonů možné vyřídit v online prostředí bez nutnosti navštěvovat úřady. Místní samosprávy se proto snaží svým občanům vycházet vstříc a nabízet nové možnosti, jak zlepšit nebo zjednodušit život v obci. Ke kvalitnímu životu neodmyslitelně patří i čisté ovzduší. Jak mohou radnice bojovat se zplodinami? Základem je důkladný monitoring.

„V posledních měsících registrujeme zájem ze strany středních a větších okresních měst, se kterými momentálně dolaďujeme spolupráci, ale i od menších obcí, kterým mohou senzory v hyperlokálním měřítku pomoci. Projekt Agdata City zanedlouho oslaví rok existence a tudíž nás těší, že ze strany starostů pozorujeme stále větší zájem o datové podklady. Digitalizace v Česku neustále postupuje a je velmi potěšující, že zastupitelé kromě úředních záležitostí řeší i kvalitu ovzduší a lokální meteodata. Ačkoli se zdá, že se vzduchem samotný starosta moc nezmůže, tak díky našemu systému mají pevná data, na základě kterých mohou na případný problém reagovat,“ vysvětluje Jiří Musil, zakladatel a výkonný ředitel projektu Agdata City.

Data máme, ale co s nimi?

Podle Musila je nejčastějším dotazem starostů, co s naměřenými daty. Samosprávy často bojují s neviditelným nepřítelem, kterého do vzduchu nemusí vypouštět blízká továrna či občané pálící pneumatiky. Prach se může zejména v letních měsících objevit bez cizího zavinění a starostové si najednou nevědí rady.

„Z naší zkušenosti víme, že se naměřená data využívají například k častějšímu a lépe cílenému čištění silnic a chodníků, což může dramaticky snížit úroveň prašnosti v dané lokalitě. Senzory je možné rovněž instalovat v blízkosti vytížených komunikací a data využívat v souvislosti s emisními hodnotami v návaznosti na využití technologií zelených vln při signalizaci semaforů. Auta zjednodušeně méně zastavují a plynule projíždějí obcí a v dané lokalitě je znatelně čistší vzduch,“ vyjmenovává možnosti využití Musil.

Další možností, jak snižovat prašnost, je výsadba izolační zeleně v problematické lokalitě. Podle Musila některé obce využívají naměřená data o prašnosti k tomu, aby určily, kde vysadit zelené pásy či stromy. Podle zkušeností Agdata City se dá v některých oblastech snížit prašnost o více než 10 %, což zejména pro lidi s respiračními obtížemi může být vítaná změna, která napomáhá k lepšímu dýchání a celkově vyšší kvalitě života v dané lokalitě.

„V současné době jednáme s několika desítkami měst, která mají zájem o naše senzory a meteostanice. Starostové často nemají prostředky na instalaci měřících stanic od Českého hydrometeorologického ústavu. Jejich pořizovací cena je v řádu nízkých jednotek milionů korun a nelze jimi osadit každou část obce. Naše komponenty s instalací vycházejí na několik málo tisíc korun s možností archivace dat až 20 let zpět. Zároveň jsou naše data přesná a podrobná a na to starostové slyší,“ uzavírá Jiří Musil.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy