Burzovní kalendář 19/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Páteční nevýrazná dataamerického trhá práce ochladila obavy, že Federální rezervní systém může být nucen zpřísnit měnovou politiku dříve, než avizoval na svých pravidelných bankovních zasedáních. Investoři v novém týdnu přesunou svůj zájem z trhu práce ke zveřejnění údajů tempa růstu inflace a za centrální banku se dočkáme komentářů představitelů jednotlivých poboček FEDu. Zatímco se výsledková sezóna za první kvartál nového roku pomalu chýlí ke konci, přetahování mezi hodnotovými a růstovými akciemi bude pravděpodobně pokračovat i se startem nového týdne. V Evropě Spojené království zveřejní údaje o HDP za první čtvrtletí. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli začít svůj týden.

Americká ekonomika vytvořila v měsíci dubnu pouze 266 tis. nových míst pracovnách míst oproti analytiky očekávanému 1 mil., což je i znatelně méně míst než 770 tis. zaznamenaných v minulém měsíci. Soukromý sektor v dubnu podle předstihové ukazatele agentury ADP vytvořil přes 740 tis. nových míst. Míra registrované nezaměstnanosti stoupla na 6,1 % oproti očekávanému poklesu z 6 na 5,8 %. Březnový údaj byl sestupně revidován z předběžných 916 na 770 tis. nových míst. Únorové statistiky byly revidovány vzestupně ze 468 na 536 tis. Podle komentářů k výraznému překvapení přispěl především nedostatek pracujících na trhu.

Tato data poněkud zpochybnila obavy, že FED by mohl začít mluvit o utahování expanzivní politiky dříve než v dříve avizovaném roce 2023. Předseda Jerome Powell chce vidět 1 mil. nových pracovních míst dříve, než začne uvažovat o zužování měsíčního objemu nákupu dluhopisů. Dubnová data prakticky znemožňují se k tomuto tématu dostat na červnovým zasedáním FOMC.

Inflace

Středeční údaje indexu spotřebitelských cen za měsíc duben získávají pro tento týden přední místo v makroekonomickém kalendáři. Investoři vnímají riziko nekontrolovatelného růstu cen jako záminku, že by americká centrální banka mohla utlumit své expanzní intervence před rokem 2023. Zatímco inflace pomalu a jistě roste, tvůrci politiky FEDu opakovaně prohlašují, že k jejímu nárůstu dochází kvůli dočasným faktorům.

Data indexů PPI mají vyjít ve čtvrtek, poté budou následovat páteční údaje o maloobchodním prodeji. Maloobchodní tržby v březnu poskočily výše díky stimulačním opatřením a očekává se, že se tento efekt projevil i v měsíci dubnu.

Colonial Pipeline a ransomware

Komoditní obchodníci sledují vývoj situace kybernetického útoku ve Spojených státech. Přední americký provozovatel palivových potrubí Colonial Pipeline musel po pátečním kybernetickém útoku uzavřít celou svou síť.

Na východním pobřeží USA poškozená společnost zprostředkovává zhruba polovinu dodávek paliva. Colonial Pipeline oznámila, že po prolomení svých počítačových sítí uzavřela svůj rozvodný systém o délce 8 850 kilometrů, který přepravuje 45 % dodávek paliva na východním pobřeží a vede přes 14 jižních a východních států USA. Denně firma přepraví 2,5 mil. barelů benzínu a dalších paliv. Podle vyjádření společnosti šlo o kybernetický útok pomocí ransomwaru.

Výpadek by také mohl potenciálně ovlivnit ropné rafinerie na pobřeží Mexického zálivu, pokud by rafinérie byli nuceni omezit zpracování ropy. Část distribučního systému je offline.

Komentáře z FEDu

Část investorského publika je stále skeptická ohledně ujištění FEDu, že jakákoli inflace vyplývající z vládních masivních ekonomických stimulačních programů bude přechodná. V novém týdnu se dočkáme rétoriky zaznívající z úst představitelů Richarda Claridy, guvernérky Lael Brainardové, prezidenta Charles Evanse, prezidentky Mary Dalyové, prezidenta John Williamse a guvernéra Roberta Kaplana.

Akcie

Zatímco některé technologické tituly dostaly v pátek po zprávě o neuspokojivých pracovních příležitostech vítr do plachet, spousta portfolio manažerů se ozývá s komentáři, že zisky několika velkých technologických společností nebudou stačit k tomu, aby se v tomto sektoru hledaly další nadměrné výnosy a stálo spekulovat na zajímavý růst. Stále častěji omílaná rotace do hodnotových a cyklických akcií - jejichž růst je úzce spjat s ekonomickými podmínkami – je opodstatněná a oživení hospodářství přinese pozvolný výběr zisků a transfer kapitálu.

Zdá se, že tento trend bude pokračovat i v novém týdnu a investoři se dočkají ještě čtvrtletních výsledků společností Disney (DIS), Marriott (MAR), Airbnb (ABNB) a Tyson Foods (TSN).

HDP Spojeného království

Spojené království má ve středu zveřejnit údaje o HDP za první čtvrtletí. Data by měla potvrdit zotavení z pandemie. Měsíční údaje za březen mohou ukázat prudký nárůst pod vlivem zavedení očkování, které umožnilo zmírnění pandemických omezení.

Minulý týden Bank of England uvedla, že se ekonomika v posledním čtvrtletí roku 2021 vrátí na před pandemickou velikost, což by bylo o tři měsíce dříve, než se spekulovalo v pravidelném výhledu. Banka zvýšila prognózu růstu v roce 2021 na 7,25 % z únorového odhadu 5,0 %. To by byl nejrychlejší roční růst od roku 1941.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality