Jak vybrat LED osvětlení? Podle místnosti nebo podle účelu

Světlo v interiéru má především sloužit, a volba osvětlení je důležitá nejen k dosažení estetického cíle, ale musí plnit i zadání a funkci v místnosti. Jinou úlohu bude mít centrální světlo v chodbě a jinou osvětlení v obývacím pokoji, kde se chcete bavit nebo odpočívat. Jiné požadavky budete mít na světlo určené do interiéru a jiné pro světlo venkovní, jiné na světlo pracovní a jiné na světlo orientační…

 

Na co tedy především myslet, když si vybíráte osvětlení?

  • technické parametry samotného světla
  • způsob instalace světla
  • estetické parametry
  • účel osvětlení

 

Volíte samozřejmě nejen intenzitu a zabarvení světla (které mohou být variabilní i v rámci jednoho typu osvětlení), ale i estetickou a funkční stránku instalace světla v místnosti. Jiný typ osvětlení zvolíte pro základní orientaci v prostoru, jiný typ pak pro osvětlení prostoru určeného pro práci (kuchyně) nebo aktivní odpočinek (třeba pro čtení).

 

Jiné je to, pokud je rozhodování o osvětlení součástí širší rekonstrukce, kdy se volně rozhodujete o způsobu instalace - a jinak budete volit, pokud „pouze“ měníte světlo ve fungující místnosti – tam už můžete být ve výběru typu osvětlení částečně omezeni technickými okolnostmi, především nechcete-li se pouštět do razantnějších stavebních úprav.

 

Při rozhodování berte do úvahy také typ a velikost místnosti, do které osvětlení vybíráte – i to ovlivňuje, jakou velikost a intenzitu osvětlení potřebujete, jestli byste měli brát do úvahy odolnost proti vlhkosti (světla do kuchyně nebo koupelny). Také v některých místnostech je třeba kvůli různým činnostem nakombinovat „pracovní“ intenzivnější osvětlení – nad linkou v kuchyni, u psacího stolu v pracovním koutě či v dětském pokoji, místo, kde čtete…, ale může být i také nad jídelním stolem. Tady je dobré volit neutrální bílou barvu světla, která nezkresluje, a uvážit umístění světla (abyste si při práci nestínili vlastní postavou). Ale třeba pro společenské aktivity (obývací pokoj, ale třeba i pro kuchyň s posezením) je příjemnější spíše teplá bílá (až žlutá) barva světla. Někomu je například i čtení s teplou bílou barvou světla příjemnější.

Také se můžete rozhodovat mezi plošným osvětlením (LED panely) až orientačním osvětlením (bodová světla), nebo podle typu instalace mezi podhledovým osvětlením (vestavěná svítidla), zavěšeným osvětlením a přisazeným osvětlením.

 

Oblíbeným typem osvětlení dnes především vnitřních prostor jsou právě LED panely, tedy plošná svítidla čtvercového, obdélníkového nebo kulatého tvaru, s rámem (nejčastěji kov – hliník) a krytem z plastu. Jejich výhodou, která vede k současné oblíbenosti je celá škála technických možností – od volby typu instalace po rozměry a tvar. Nemluvě o kombinaci úsporného provozu a relativně úzkém objemu (naopak plocha je prakticky libovolná – případně ve velkých prostorech můžete zvolit více panelů vedle sebe). A na trhu jsou LED panely s možností volby nejen intenzity (stmívání) a charakteru bílého světla (teplé až studené), ale i barevné RGB panely, kde můžete volit i jiné barvy světla.

Důležitou informací u LED panelů je jednak výkon, ale především počet příkon (účinnost, efektivita výkonu).

Podle typu instalace můžete volit svítidla (včetně LED panelů)

  • závěsná
  • přisazená
  • vestavěná (podhledová)

 

Jestliže tedy přemýšlíte o moderním a jednoduchém osvětlení do vaší koupelny, můžete si vybrat z různých typů LED panelů s vyšším IP, tedy s parametrem, který znamená mimo jiné ochranu proti tryskající vodě z každého směru. Naopak v kuchyni oceníte například podhledová svítidla a v obývacím pokoji se můžete jako k centrálnímu osvětlení přiklonit k závěsnému nebo i přisazenému LED panelu.

 

Instalace jak závěsných, tak přisazených typů osvětlení je velmi jednoduchá a nenáročná, stačí vyřešit úchyt a připojit elektřinu. Přisazená světla lze uchytit jak na strop, tak na stěnu – nezabírají prostor a osvětlí místnost v rozsahu od 120 do 180 stupňů.

Závěsná světla proti tomu mohou vhodně designově dotvořit prostor a stát se jeho, třeba i výraznou, součástí. Takový zavěšený LED panel může moderní kuchyni vyloženě ozdobit a lehce posílit industriální notu prostoru, nebo naopak ozvláštnit i historizující prostory s vyššími stropy. Můžete ho snadno zavěsit téměř kamkoli, pomocí závěsných lanek.

Vestavěná (vestavná) světla jsou určena k zapuštění do plochy, například sádrokartonu, jejich použití je časté v koupelnách a kuchyních. Pokud máte připravený prostor, pak je stačí zapojit a zacvaknout do připraveného otvoru, Podobně podhledové LED panely nebo LED světla jsou vhodnou náhradou za zářivky. Poskytují nenásilné osvětlení prostoru, kde přímo neruší pohled do zdroje světla.

 

Shrňme si to: LED osvětlení je spolehlivé, úsporné, při provozu tiché a disponuje dlouhou životností. Přitom je jeho svítivost dostatečná. Můžete volit různé zabarvení světla, případně dokonce zvolit taková svítidla, která dovolují intenzitu i zabarvení světla průběžně měnit, stmívat apod. LED světla jsou tvarově i rozměrově variabilní a vhodné pro různé typy instalace i využití. Stačí si vybrat.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry