Closing Bell (11. 5. 2021) – Trhy jako na trní, čeká se na inflační data

Zámořské akciové trhy navázaly i během úterý na vlnu výprodejů z úvodu týdne, když pod nervozitou z blížících se inflačních dat investoři realizují část svých zisků z posledních týdnů. Nejširší americký index S&P 500 odepsal téměř 1 %, průmyslový DJIA ztratil 1,35 % a technologický NASDAQ zakončil dnešní seanci na červené nule. Ve stylu „BUY THE DIP“ značná část technologií korigovala velké dopolední ztráty. Nejlépe si vedl sektor základních materiálů. Americká ropa WTI opět atakovala úroveň 66 USD za barel, přestože sektor energií odepisoval přes 2 %.

Společnost Tesla (TSLA) dnes ztrácela přes 1 % po zprávách, že dubnové prodeje v Číně klesly o 27 %. Zprávy uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na Čínskou asociaci osobních automobilů. Výrobce elektromobilů dnes také oznámil zastavení plánů na nákup pozemků pro rozšíření svého závodu v Šanghaji kvůli nejistotě vyvolané americko-čínským napětím. Prodeje osobních autČíně v dubnu vzrostly meziročně o 12,4 %.

Průmysl dnes srážely níže letečtí dopravci - Alaska Air Group Inc (ALK), American Airlines Group (AAL) a United Airlines Holdings (UAL) ztrácely více než 2 %.

Energie poklesly o více než 2 % navzdory oživení světových cen ropy. Kartel OPEC dnes potvrdil odhad růstu celosvětové poptávky po ropě. Počítá se zvyšováním zájmu v Číně a Spojených státech, který by měl vykompenzovat dopady koronavirové krize v Indii. Ropný kartel to uvedl ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu. Zopakoval, že poptávka by letos měla stoupnout o 6,6 %, což odpovídá objemu 5,95 mil. barelů. Snížil v ní ale odhad poptávky na 2Q. Růst je lehce tlumen obavami ze snižování poptávky amerických rafinérií po zprávě o tom, že problém největšího amerického ropovodu nadále přetrvávají. Colonial Pipeline nebude po zbytek týdne plně funkční.

Republikáni v americkém Kongresu dnes na jednání senátního výboru zahájili tvrdý útok proti rozsáhlé volební reformě prosazované demokraty, která by v případě schválení přinesla největší změny volebních pravidel za několik desetiletí. Demokraté tvrdí, že by reforma zjednodušila přístup k urnám velkému množství Američanů a odstranila by některé dlouho kritizované rysy volebního procesu v USA. Republikáni však návrh označují za snahu demokratů o uzmutí moci a za zásah do pravomocí jednotlivých států

Americký Federální úřad pro léčiva a potraviny schválil vakcínu Pfizer-BioNTech pro použití u dětí ve věku 12 až 15 let. Očkování dětí umožní státům obnovit školní docházku, což by mělo připravit půdu pro další znovuotevření ekonomiky.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality