Closing Bell (12. 5. 2021) – Rekordní inflační data urychlují akciové výprodeje

Zámořské akciové trhy pod tíhou alarmujícího růstu jádrové inflace, který byl na meziměsíční bázi několikanásobný oproti odhadům, pokračovaly na vlně výprodejů z úvodu týdne. Inflace v měsíci dubnu rostla nejvíce za posledních dvanáct let. Výprodeje na technologických titulech srazily index Nasdaq o 2,60 %. Nejširší americký index S&P 500 a průmyslový DJIA odevzdaly každý přes 2 %. Postcovidové oživení americké ekonomiky a růst cen energií vyvolávají obavy z potenciálně negativního vlivu na obecnou úroveň poptávky především u spotřebitelů, kteří jsou v případě Spojených států klíčoví.

Investoři se třetím dnem vyhýbali růstovým akciím, jako jsou technologie, které mají na současných úrovních akciových trhů spíše vyšší valuace a která jsou v tomto proinflačním prostředí méně atraktivní. Dnešní překvapivá data indexů spotřebitelských cen proto působila jako rozbuška pro další výběr zisků.

Index spotřebitelských cen (CPI) v největší ekonomice světa v měsíci dubnu vzrostl o 4,2 % při očekávání růstu o 3,6 %. Na meziměsíční bázi index CPI posílil o 0,8 % při očekávání růstu o 0,2 %. Jádrová inflace zrychlila na 3 % v meziročním srovnání a o 0,9 % meziměsíčně. Ceny energií vyskočily meziročně o 25 % včetně růstu o 49,6 % u benzínu a o 37,3 % u topného oleje. Většina ostatních cen v rámci sektoru v dubnu klesla. Ceny ojetin se zvýšily meziročně o 21 % a z toho za samotný duben o 10 %. Ceny řeziva se zvýšily od začátku roku o 124 %, ceny mědi o 36 %. Ceny ubytování se zvýšily o 2,1 % meziročně a o 0,4 % meziměsíčně. Přestože je mírný růst inflace brán jako pozitivní signál zdravého vývoje ekonomiky, příliš silný růst může ohrozit poptávku amerických spotřebitelů. Poptávka po vnitrostátním cestování roste ruku v ruce s dalším uvolněním pandemických restrikcí.

Podle analytiků souvisí daný růst také s problémy ohledně dodávek některých surovin a kolapsem mezinárodní lodní dopravy v Suezu. Desetiletá inflace jako klíčové srovnávací měřítko inflačních očekávání vzrostla o 2,57 %, tedy na nejvyšší úroveň od září 2012. Zatímco akcie reagovaly na data poklesem, po zveřejnění statistik se vydaly výše zejména výnosy státních dluhopisů.

Americká centrální banka podle komentářů předsedy Jerome Powella sice nezavírá oči před rostoucím tempem inflace, nadále ale naznačuje, že vysoká inflace bude ve fázích uvolňování ekonomiky spíše krátkodobým jevem. Powell se nechal slyšet, že je sice pravděpodobné, že dojde k určitému tlaku na růst cen, ale tyto tlaky budou pravděpodobně dočasné, jelikož budou spojeny s procesem opětovného otevření a jednorázovým zvýšením cen.

Sektor energií se během dnešní obchodní seance vyhnul výprodeji a to zejména z důvodu rostoucích cen ropy, které tlačí vzhůru býčí sentiment sázek na oživení poptávky před letními automobilovou sezónou. Statistiky týdenní změny zásob ropyUSA dle agentury EIA v minulém týdnu poukázaly na pokles o 427 tis. barelů.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality