Správná matrace vás nechá kvalitně spát dlouhou řadu let

V posteli trávíme v průměru třetinu svého života. Investice do kvalitní matrace tak patří k těm nejdůležitějším při zařizování interiéru. Také byste měli myslet na to, že matraci je z hygienických důvodů vhodné vyměnit po osmi až deseti letech. Možná máte právě teď nejvyšší čas... 

Lidé mnohdy věnují více pozornosti výběru samotné postele než toho nejdůležitějšího – matrace. Matrace poskytuje při spánku tělu oporu, jedině tak může organismus efektivně regenerovat. A protože každý z nás máme specifické potřeby, musíme na to myslet i při výběru matrace. 

Jak se při výběru „nespálit“  

Správná matrace by měla v první řadě dokonale kopírovat naše tělo. O to se stará pevné pružinové jádro složené z taštičkových pružin. Pružinový systém zajišťuje optimální polohu páteře při spánku. Aby matrace dobře sloužila, je zapotřebí správně vybrat její tvrdost (tuhost) a velikost. Zatímco tvrdost se odvíjí od hmotnosti člověka a jeho polohy ve spánku, pro velikost je určující výška. Matrace by na délku měla mít o 20 až 25 cm více, než je vaše výška. Šířka už je věcí osobních preferencí, ideál pro jednolůžko je hodnota 90 cm. Optimální výška matrace je alespoň 15 cm, starším lidem se doporučuje minimálně ještě o 5 cm vyšší. Lidé s nižší váhou si mohou dopřát měkčí matrace, osoby s vyšší hmotností by však měly volit tvrdší, protože jedině ty poskytnou tělu dostatečnou oporu. Co se týče polohy ve spánku, měkčí a středně tvrdé matrace jsou vhodné pro spaní na boku. Tělu se dostatečně přizpůsobí, ale zároveň se postarají o potřebnou oporu. Ti, kteří spí na břiše nebo často střídají polohy, ocení středně tvrdou matraci – zajistí tělo ve vodorovné poloze a poskytne mu dostatečnou podporu. Pro spánek na zádech je ideální vyšší tuhost. Rovnoměrně rozloží vaši váhu a zabrání propadání, například v oblasti v bederní páteře.  

Jak se při výběru matrace „nespálit“

Pozor na neuvážené nákupy 

Matrace rozhodně není záležitostí, kterou byste měli kupovat naslepo. Při výběru je důležitá osobní zkušenost a subjektivní pocit pohodlí. Než matraci koupíte, dopřejte si na ní klidně i pár desítek minut vleže a vyzkoušejte všechny polohy – zejména ty, v nichž spíte nejčastěji. Pro dosažení maximálního komfortu lze matraci doplnit ještě tzv. topperem (svrchní matrací). Při výběru věnujte pozornost také možnostem údržby a pokud můžete, dejte přednost přírodním materiálům. V každém případě se vyplatí poradit se s odborníkem. Vaše dotazy rádi a ochotně zodpoví specialisté značky Royal Comfort. 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry