Grilování na plynu: oblíbené jsou praktické, pětikilové láhve plněné čistým propanem

Jaká plynová láhev je nejvhodnější?

Pandemická situace se zlepšuje, blíží se letní období a s ním nejen dovolenková, ale též grilovací sezóna. Grilování je totiž v Česku velmi oblíbenou kratochvílí. Velké oblibě se v posledních letech těší zejména plynové grily, které kombinují výhody grilů na uhlí a na elektřinu. Palivem je zkapalněný ropný plyn (LPG) neboli propan-butan. Jde o „čistou“ alternativu z praktického, ekologického i zdravotního hlediska. Notoricky známou směs propanu a butanu postupně nahrazuje čistý propan.

Kuchaři amatéři, ale i profesionálové se často shodují, že vaření nebo grilování na plynu je daleko lepší než příprava jídla na elektřině. Grilování na dřevěném uhlí pak možná – podle svých zastánců – dokáže dát pokrmům nezaměnitelnou chuť a vůni. LPG je nicméně ve srovnání s uhlím i elektřinou mnohem účinnějším zdrojem energie. Vyniká snadnou a rychlou regulací plamene a rozpálení grilu je tak otázkou vteřin. Co je dobré vědět o grilování na plynu?

Ceny i kvalita LPG se mohou výrazně lišit

Propan-butan je k dostání v široké obchodní síti. Může jít o prodejní místa menších lokálních dodavatelů, obchodníky s domácími potřebami, čerpací stanice, ale i velké hobbymarkety. Cena se přitom může výrazně lišit. Plynové láhve dostupné například v klecích na čerpacích stanicích mohou být až o 20 % dražší než třeba v hobbymarketech. Na druhou stranu u extrémně levných místních dodavatelů zase mohou nastat potíže s kvalitou nebo výměnou prázdné láhve. Podle informací České asociace LPG zanedbávají některé menší plnírny povinnou údržbu láhví. Stejně tak může nastat problém s jejím vrácením, i když předložíte zálohový list. Seriózní firmy vám však vymění i zálohovanou láhev konkurence, přičemž prázdné obaly si pak povyměňují navzájem.

Jaká plynová láhev je nejvhodnější?

LPG obecně má široké využití v mnoha oblastech. Propan-butan dodávaný v tlakových láhvích, které jsou praktické především pro svou mobilitu a snadnou manipulaci, tvoří v Česku ani ne pětinu celkově prodaného objemu. Dle účelu použití jsou pak k dostání plynové láhve různě velké a o různé hmotnosti plynu: nejčastěji 2 kilogramy, 5 kilogramů, 10 kilogramů a 33 kilogramů. Plyn v láhvích je totiž praktickým zdrojem energie pro domácnosti či chataře, kutily i profesionální řemeslníky nebo gastronomická zařízení a v neposlední řadě majitele karavanů.

V kombinaci s plynovým grilem se často používá desetikilová láhev. Dodavatelé LPG ale v posledních letech nabízejí i praktičtější řešení. „Na grilování se více hodí pětikilová láhev. Je menší a lehčí, což umožňuje snadnou manipulaci i něžnému pohlaví. Další výhodou je, že se vejde do většiny grilů. Přitom obsahuje stále dostatek LPG na to, aby vydržela celou grilovací sezónu,“ říká Jiří Karlík, odborník na LPG a generální ředitel společnosti Primagas, podle něhož rostou během letních měsíců prodeje plynu v pětikilových láhvích i více než desetinásobně.

Zdraví na prvním místě

Oblíbená klasika v podobě dřevěného uhlí má jistě své kouzlo. Nezpochybnitelné však je, že příprava jídla na plynu je výrazně zdravější, protože se eliminují škodlivé výpary z přepáleného tuku. Dřevěné uhlí ale také samo o sobě produkuje mnohem více pevných částic a kouře, který obsahuje rakovinotvorné látky. To už dříve prokázala například nezávislá studie Charcoal versus LPG grilling společnosti Atlantic Consulting, podle které maso grilované na dřevěném uhlí obsahovalo výrazně více karcinogenů. Studie současně zdůrazňuje i ekologické hledisko. Při spalování dřevěného uhlí se do atmosféry uvolňuje třikrát více CO2 než v případě LPG.

Preferujte čistý propan

Velcí dodavatelé LPG začínají plnit plynové láhve namísto klasické směsi propanu a butanu stále více také čistým propanem. Ten má mimo jiné vyšší oktanové číslo, takže se již standardně používá třeba pro pohon vysokozdvižných vozíků. Stále širší uplatnění má i jako plyn ze zásobníku pro domácnosti, které nemohou mít přípojku zemního plynu. Na rozdíl od butanu se odpařuje i v nízkých teplotách, a tak nehrozí, že v tlakové láhvi zůstane zbytek nevyužitého plynu. Současně je ve srovnání s butanem celkově čistší. „Propan neobsahuje nenasycené uhlovodíky, díky čemuž nezanechává při vaření či grilování žádné skvrny na nádobí. Dále obsahuje naprosté minimum síry, takže při jeho spalování nevznikají jedovaté oxidy síry,“ popisuje Jiří Karlík a dodává, že společnost Primagas bude od letošního června plnit veškeré pětikilové LPG láhve již výhradně propanem.

Láhev propanu vychází cenově stejně jako klasický propan-butan

Čistý propan je podle odborníků výhřevnější než butan. To znamená, že stejné množství obsahuje více energie. Možná vám to bude někdo vyvracet a svým způsobem může mít pravdu. Záleží ale na správném úhlu pohledu. „Molekula butanu skutečně obsahuje více energie, ale současně je výrazně těžší. A LPG v láhvích se prodává na kilogramy. Do kilogramu propanu se tedy vejde více molekul, které v konečném součtu obsahují více energie než kilogram butanu,“ vysvětluje Jiří Karlík s tím, že mírně dražší propan tak fakticky díky vyššímu obsahu energie vychází cenově nastejno. Navíc u pětikilových láhví, kde propan v budoucnu zcela nahradí klasické LPG, zůstane cena stejná jako u propan-butanu.

Vyšší výhřevnost propanu potvrzuje i nedávná studie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, která porovnávala čistý propan, butan i jejich směsi v poměru 40 ku 60 a naopak. Závěrem je, že množství 10 kilogramů směsi dokáže z teploty vodovodu na teplotu varu ohřát přibližně 1 200 litrů vody. Čistý propan přitom ohřeje o 16 litrů vody více než samotný butan.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky