Recept na pečeného pstruha na másle s hráškovým pyré

Tato rybí klasika prostě nadchne i toho, kdo se sladkovodními rybami teprve začíná. A je i skvělou cestou, jak naučit děti jíst zdravě a do jídelníčku přidat ryby v jiné podobě, než jako mražené kostky známé pod krycím názvem filé. Vyzkoušejte recept tak, jak jej připravuje šampiónka Jana Dukátová – špičková slovenská kajakářka a mistryně světa. „Tuto zdravou a dokonale dietní lahůdku vykouzlíte raz dva a dokonalý šmrnc jí dodáte krásně zeleným hráškovým pyré,“ říká Jana Dukátová, ambasadorka značky MORA.

Pstruh je klasika, pyré ho zajímavě doplní

Foto: MORA a Jana Dukátová

Recept na pečeného pstruha na másle s hráškovým pyré

Budete potřebovat:


Hráškové pyré

- 30 g másla

- 1 velká cibule

- 350 g hrášku

- 100 ml 33% smetany

- 100 ml vody

- sůl

- pepř

Pstruh

- 2x vykuchaný pstruh

- 1 citrón

- 150 g másla (na plátky)

- sůl

- pepř

- 2 snítky tymiánu

- 2 větvičky rozmarýnu

Postup:

Nejprve si připravíte hráškové pyré. V kastrůlku si rozehřejte máslo a nechte na něm lehce zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidejte hrášek, mírně podlijte vodou a nechte chvíli podusit, dokud nebude hrášek měkký. Pak přidejte smetanu, sůl, pepř a nechte přikryté zhruba 5 minut povařit. Nakonec vše za pomocí tyčového mixéru rozmixujte do hladkého pyré.

Pstruhy omyjte a důkladně osušte. Po bocích je několikrát nařízněte, osolte a opepřete. Do břišní dutiny vložte plátek másla, bylinky a plátek citronu.

Na plotně rozpalte velkou pánev se silným dnem. Rozpusťte na ní dva plátky másla a orestujte pstruhy z každé strany. Restujte zhruba 2 minuty.

Nakonec pstruhy vložte do zapékací mísy, položte na ně plátky másla a plátky citronu. Pečte v předem předehřáté troubě na 180 °C zhruba 15 minut. Skvěle poslouží trouba MORA VT 779 BX , která má i funkci pro gratinování nebo pečení větších kusů masa a ryb. Po upečení podávejte s čerstvými bylinkami, plátky citronu a hráškovým pyré. Dobrou chuť!




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend