Dovolená bez knihy? Tipy na dovolenkové tituly

Češi ve čtení knih nepolevili ani přes pandemii

Že česká dovolená není bez knihy, to není jen pouhé pořekadlo. V dubnu a květnu se na českém knižním trhu – především v rámci přípravy na letní sezonu a s ní související prodloužené víkendy a dovolené – prodá asi pětina všech knih (a o něco málo silnější bývají již jen Vánoce). Týká se to nejen nových titulů, ale také knížek z druhé ruky – antikvariátů nebo knižních second-handů. A zatímco loni vinou koronavirové pandemie ovládly část žebříčku knížky věnující se katastrofickým scénářům, letos to budou po dvou letech opět staré dobré vraždy a tituly podporující letní relax. Žebříček momentálně nejžádanějších letních titulů sestavil největší český knižní second-hand Knihobot.cz.

Podle posledního průzkumu Národní knihovny Češi ve čtení knih nepolevili ani přes koronavirovou pandemii. 56 % četlo i nadále ve stejném tempu, 14 % z nich dokonce začalo číst více (oproti 7 %, kteří četli naopak méně).

“Dá se předpokládat, že o dovolené si budeme chtít dopřát především digitální detox. Sociální život, práce i zábava byly několik měsíců přesunuté na obrazovky počítače a pokud budeme mít šanci se jich na chvíli zbavit, pak to bude právě o dovolené. I na základě reakcí zákazníků vidíme, že relaxace s knihou jim zní jako dobrý nápad,” myslí si Kristýna Hladíková z knižního second-handu Knihobot.cz.

Zvýšený zájem o ryze dovolenkové tituly registruje Knihobot každý rok zhruba od poloviny dubna. Ten největší boom se však letos – částečně i kvůli uzavřeným hotelům a zhoršeným možnostem pro domácí dovolené – posunul až na květen. Které tituly tedy budou letos kralovat létu? Bez většího překvapení jsou to především detektivky a “lehčí čtení”.

Detektivky – TOP 5

"Detektivky jsou na Knihobotu jedním z nejprodávanějších žánrů vůbec. Především těch severských prodáme denně desítky,” uvádí Kristýna Hladíková. “Zároveň jsou to knihy, které se k nám po přečtení nejčastěji vrací. Jsou to ideální jednorázovky, které všichni rádi vracíme zpátky do oběhu. Možná kvůli tomu, že napodruhé už prostě víme, že vrahem je zahradník, a titulů je na trhu tolik, že není jediný důvod číst některou dvakrát.”

1. Daniel Brown, Šifra mistra Leonarda (2003) - 18 let starý bestseller a aktuálně nejprodávanější titul na Knihobotu.

2. Daniel Cole, Loutkář (2018) - ještě loni byl na pultech knihkupectví. Od stejného autora zaujal i Hadrový panák.

3. Jo Nesbo, Levhart (2013) - pravá norská detektivka, kde je krev v hlavní roli.

4. Paula Hawkins, Dívka ve vlaku (2015) - šest let starý světový bestseller.

5. A. J. Finn, Žena v okně (2017) - stoupající hvězda letošního knižního second-hand léta díky aktuálnímu filmu.

Lehké čtení – TOP 5

“Kategorie ‘lehké čtení’ každoročně zahrnuje knížky, o které roste zájem zhruba od poloviny dubna a končí krátce po prázdninách. Jedná se o tituly, které kupujeme vyloženě kvůli relaxaci. Od kterých nám nevadí odbíhat a vracet se k nim třeba několikrát denně,” vysvětluje Kristýna Hladíková. “Zpátky k prodeji se nám vrací většinou až spolu s vánočními dárky, které nezaujaly.”

1. Patrik Hartl, Nejlepší víkend (2018) - zatím poslední román od autora, jehož tvorba si vždycky najde čtenáře.

2. Paulo Coelho, Alchymista (1988) - nestárnoucí klasika jednoho z nejčtenějších autorů tak akorát hlubokých děl.

3. Radka Třeštíková, Bábovky (2016) - autorka, o jejíž díla se čtenáři potřebují tak moc podělit, že je vrací zpět do oběhu rychlostí blesku.

4. Anonym, Lady Fuckingham (1880) - dílo, které pouze v Česku přisuzujeme Oscaru Wildovi, přestože ho asi nikdy nenapsal. Navíc se ani nejmenuje Lady Fuckingham, ale Lady Pokingham.

5. Mark Manson, Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le (2016) - abyste se z dovolené vrátili opravdu s čistou hlavou.

Na co si dávat pozor, když nechcete knížku na dovolené “odepsat”

· Nesahejte na knihu mokrýma rukama. I když jste je předtím utřeli do osušky, stejně můžete prsty udělat zkrabacené stránky.

· Pořiďte si rozumnou záložku. Rozhodně to není přežitek – lepší než přehýbat hřbet, ohýbat růžky nebo vkládat klacíky. Anebo využijte tu, kterou dává Knihobot ke každé objednávce zdarma.

· Pokud čtete u bazénu, schovávejte knížku třeba do suchého oblečení. Položit ji na podlahu u vody, na trávník nebo nechat ležet na osušce není dobrý nápad.

· Pozor na opalovací krém! Pár dotyků prsty a máte rohy stránek “skleněné”.

· Zapadl vám do knížky písek? Nevymetejte ho rukama. Co nejde opatrně vytřepat nebo vyfouknout, to vezměte doma jemně vysavačem nebo štětečkem.

· Pořiďte si cestovní obal. Pokud nechcete investovat rovnou do prachu a vodě odolného pouzdra ze silikonu (hlavně kvůli tomu, že vypadá strašně), stačí si ho ušít z pevnější látky. Originální obálku pak nechte doma.

· Při převozu knížku ukládejte k nejpevnější části zavazadla (záda u batohů, boky u kufrů). Rozhodně nepatří do vnějších kapes. Pokud ji chcete mít někde, odkud jde snadno a pravidelně vyndavat, volte spíš příruční zavazadlo.

"Dovolenkové knížky jsou ideální pro opětovný prodej. Pokud ovšem zůstanou v dobrém stavu,” zmiňuje Kristýna Hladíková z knižního second-handu Knihobot.cz. “Není možné prodávat knížky, které mají krabaté stránky, potrhané obálky nebo pomačkané listy. Pokud tedy knížkou chcete udělat ještě někomu radost, chovejte se k ní od počátku s vědomím, že ji pak zase nabídnete přes internet do prodeje.”




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky