Co můžete pěstovat na balkoně aneb Vypěstuj a sněz

Ovoce, zelenina ani bylinky nepotřebují bezpodmínečně záhon nebo velkou zahradu na to, aby se jim dařilo. Mnoho odrůd se hodí pro výsadbu na balkon nebo na terasu, například v pěstebních truhlících nebo pěstebních nádobách, kbelících či květináčích. Jaké druhy však vybrat a na co je důležité nezapomenout?

Bylinkové, zeleninové i ovocné balkonové zahrádky

Bylinky

V bylinkových balkonových zahrádkách se nejčastěji objevují bazalka, pažitka, petržel, řeřicha, kerblík, kopr, libeček, středomořské bylinky, šalvěj, rozmarýn, tymián, oregano, estragon, máta, levandule či meduňka lékařská. „Bylinky se dají obecně rozdělit na jednoleté, například bazalka, kopr či lichořeřišnice a dvouleté nebo víceleté mrazuvzdorné bylinky, kupříkladu potočnice lékařská, pažitka, tymián či máta peprná. Pokud si chcete vaší balkonové bylinkové zahrádky dlouho užívat, měli byste se rozhodnout pro druhou kategorii,“ doporučuje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

Zelenina

Na balkoně lze vypěstovat jak plodovou a salátovou zeleninu, tak dokonce i naťovou, luskovou a kořenovou. Mezi konkrétními druhy jsou nejlepšími adepty rajčata, ředkvičky, fazole, různé odrůdy salátu, paprika, lilek či například chilli papričky.

Ovoce

Co se týká ovoce, i na malém prostoru lze hravě vypěstovat jahody, rybíz, ostružiny, angrešt či kiwi. Oblíbenými odrůdami u městských pěstovatelů jsou i dřeviny sloupovitého růstu. Jak už název napovídá, jejich hlavní výhodou je právě sloupkovitý tvar, který je vhodný i na menší terasu. Výšku dřevin lze dokonce lehko přizpůsobovat zkracováním vrcholového výhonku. Nejoblíbenějšími druhy jsou odrůdy jabloně a hrušky.

 

Užitečné tipy

Umístění

Pro pěstování ovoce, zeleniny i bylinek jsou ideální jižní balkony. „Pokud se váš balkon nachází na severní straně, měli byste si vybrat porosty, které potřebují málo slunce, ze zeleniny je to například zelí nebo hrách,“ radí odborník David Benda. Pro malý prostor balkonu je skvělým řešením takzvané vertikální pěstování. Stačí si vybrat zeď natočenou ke slunci a na ni upevnit květináč směrem do výšky.

Doba

Ovoce, zeleninu ani bylinky není dobré vysazovat příliš brzy zpočátku roku. Chlad a přírodní mráz mohou mladým rostlinkám uškodit. „S pěstováním začněte až v ten okamžik, kdy se již nebude očekávat žádná zima. Dobrou dobou na pěstování bývá zpravidla květen,“ upozorňuje David Benda z Hornbachu.

Pěstební nádoby a zavlažování

Při zařizování balkónové zahrádky také nepodceňte správnou velikost květináče a sazenic vhodných pro tento druh pěstování. „Je to stejné jako u bot, v případě pochybností je lepší zvolit o jedno číslo větší než menší. U pěstebních nádob rozhodně nezapomeňte na otvory pro odvod vody. Dbejte na to, aby kořeny rostliny měly vody vždy dostatek. Zvláště ovoce a zelenina potřebují každodenní zavlažování, které musí být nejintenzivnější v horkých letních měsících. Nikdy nezalévejte příliš studenou vodou,“ říká David Benda. Dobře mohou posloužit i samozavlažovací květináče či truhlíky. Samozavlažovací systém pěstebních nádob totiž zaručí, že si každá z rostlin sama vezme právě tolik vláhy, kolik potřebuje. Stačí je jednoduše zasadit i s pěstebním květináčem, ve kterém jste je zakoupili, a plnící šachtu dolít vodou a tekutým hnojivem.

 

Je dobré mít na paměti, že tmavé květináče přitahují slunce. Nádoba se tak zahřívá rychleji, a to může rostlině velmi uškodit. Vhodnější volbou jsou tedy nádoby se světlou barvou nebo z hlíny.

Hnojení

Rostliny v nádobách nedisponují dostatkem živin jako rostliny v zahradě. Mají omezený přísun substrátu, z kterého časem odčerpají všechny potřebné látky pro zdravý růst. Proto jim dopřejte dostatek hnojiva. „V čase kvetení potřebují rostliny minerální hnojiva v podobě zálivek. Důležité je připravit správnou koncentraci podle návodu na obalu. Nesprávným poměrem byste mohli totiž rostliny spálit,“ upozorňuje odborník David Benda z Hornbachu, a dodává: „Bylinky, ovoce i zelenina mají na poměr živin mezi sebou přirozeně rozdílné požadavky, proto vždy vybírejte jen hnojivo speciálně určené pro danou kategorii.“

 

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada