Kultura pomáhá kultuře aneb #stredoceskekulturnileto

7

Středočeský kraj přichází po dlouhé kulturní pauze způsobené pandemií koronaviru s pestrou nabídkou zážitků na letní měsíce roku 2021. Už 11. června odstartuje první z 54 programů Středočeského kulturního léta, které zastřešuje motto „Kultura pomáhá kultuře“. Na 20 místech v celém kraji se odehrají desítky představení středočeských divadel, koncerty velkých osobností (Dana Bárty, Laca Décziho či Ondřeje Havelky), filmových představení a dalších kulturních akcí. Zatím poslední plánovanou akcí je budou 25. září ukázky z inscenace Loupežník a rozhovor s jejím režisérem Tomášem Töpferem v Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše.

Divadla, večery s herci, koncerty nebo Čapkovský program na Strži, k tomu filmy, loutkové divadlo a scénické čtení. Tak bude ve zkratce vypadat programová nabídka v příspěvkových organizacích Středočeského kraje. Akce pod jednotnou hlavičkou Středočeského kulturního léta se odehrají na dvaceti místech – na nádvořích, v zámeckých zahradách, nebo ve skanzenech lidové architektury.

„Pro Středočeské kulturní léto jsme letos zvolili motto ´Kultura pomáhá kultuře´. Živá kultura je jednou z oblastí, do které covid na dlouhé měsíce zcela uzavřel dveře, přitom ji nic nenahradí. Proto mám velkou radost, že se podařilo propojit divadla, herce, zpěváky a naše příspěvkové organizace z oblasti kultury, a vznikl pestrý a atraktivní mix programů v různých koutech středních Čech. Kromě toho, že chceme lidem nabídnout po dlouhém kulturním půstu čas na zábavu a odpočinek, věříme, že náš projekt podpoří i cestovní ruch, který je dalším ze zcela ochromených oborů,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková.

Programy Středočeského kulturního léta jsou rozprostřené do čtyř měsíců. Dohromady jde o 54 akcí na dvaceti místech ve středních Čechách. „Dramaturgie se skládala v době plné nejistoty. Nikdo předem nevěděl, jak se bude vyvíjet epidemická situace a jaká budou platit opatření. Navzdory tomu jsme se všude setkali s velmi kladnou odezvou, konstruktivním přístupem a radostí z toho, že kultura ve středních Čechách opět ožívá. Snažili jsme se o co nejpestřejší programovou nabídku, která potěší, pobaví a pohladí po duši. Současně jsme chtěli využít venkovní prostranství našich muzeí a galerií, abychom zajistili co nejbezpečnější podmínky pro herce i diváky. Program byl sestaven z podnětů ředitelů příspěvkových organizací v oblasti kultury zřizovaných Středočeským krajem a oslovili jsme i středočeská divadla, takže opravdu platí naše motto, že Kultura pomáhá kultuře,“ řekl krajský radní pro oblast kultury a cestovního ruchu Václav Švenda (Spojenci).

Středočeské kulturní léto 2021 odstartuje jazzový koncert na nádvoří vlašimského zámku 11. června. Posledním představením budou 25. září ukázky z inscenace Loupežník a rozhovor s jejím režisérem Tomášem Töpferem v Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Tím se v zahradě na Strži uzavře pětidílný cyklus nazvaný „Jak vzniká divadelní hra“, během kterého herci a tvůrci ze Švandova divadla na Smíchově představí vybrané hry Karla Čapka a budou si o nich povídat s diváky. K největším lákadlům prázdninových měsíců patří koncerty Dana Bárty, Laca Décziho nebo Ondřeje Havelky. Chybět nebude ani vážná hudba, dechovka, muzikál nebo komedie v podání středočeských a pražských divadel. Podrobný program včetně možnosti zakoupení vstupenek on-line lidé najdou na webu stredoceskekulturnileto.cz.

Aktivitu doprovází reklamní kampaň „Rozehrajte to s námi“, zpracovaná Středočeskou centrálou cestovního ruchu, s níž se lidé budou moci setkat primárně na CLV nosičích na sociálních sítích. Na stránce www.stredoceskekulturnileto.cz zájemci najdou nejen kompletní program, ale u tipy na výlety v lokalitách, kde se kulturní události konají. Informace o aktuálním programu především formou rozhovorů s tvůrci pak bude přinášeti i Signál Radio. Uživatelé sociálních sítí jistě událost neminou na sítích Středočeského kraje a SCCR.

 

 

 


1 (Obrázek se otevře do nového okna)
2 (Obrázek se otevře do nového okna)
3 (Obrázek se otevře do nového okna)
4 (Obrázek se otevře do nového okna)
5 (Obrázek se otevře do nového okna)
6 (Obrázek se otevře do nového okna)
7 (Obrázek se otevře do nového okna)


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky