Closing Bell (11. 6. 2021) – Rekordní inflace akciové býky nevyděsila, trhy na maximech!

Akciové trhy ve Spojených státech ve druhém červnovém týdnu posilovaly a nejširší zámořských index S&P 500 uzavřel na novém rekordním maximu. Obchodníci velmi rychle vstřebali vysoká čtvrteční inflační data a upínají svůj zrak k zasedání americké centrální banky, která by měla zveřejnit své výhledy pro nadcházející týdny a měsíce. FED má zasedat 15. a 16. června.

Od posledního setkání FEDu přinesla ekonomická data více otázek než odpovědí. S ohledem na určitou budoucí nejistotu je těžké si představit, jakékoli změny ve stávajícím nastavením centrální banky USA. Trh práce nevytváří pracovní místa, která mnozí očekávali, a inflace nadále pokračuje ve stabilním růstu - i když se obecně předpokládá, že je přechodná a souvisí s otevřením ekonomiky.

Data o růstu spotřebitelských cen ukázala na meziroční růst inflace o rovných 5 %, jádrová pak na 3,8 %. Stále je sice nutné brát ohled na silný bazický efekt, když loni v květnu ceny stále ještě klesaly. Ani tentokrát však tímto efektem nelze vyšší inflaci úplně smést se stolu. Zatímco členové FEDu nedávno projevili chuť zahájit rozhovory o možném utahování měnové politiky, předseda Jerome Powell zřejmě neočekává, že by k tomu došlo dříve než ke konci roku. Dluhopisový trh v průběhu týdne nabídl zajímavou volatilitu, když výnosy desetiletých splatností propadl pod 1,5 %, což pomohlo zejména technologiím.

Čistá hodnota majetku domácností ve Spojených státech se v prvním čtvrtletí zvýšila o pět bilionů dolarů, tedy o téměř 4 %, na rekordních 136,9 bil. dolarů. Vyplývá to ze zprávy americké centrální banky. K růstu podle agentury Reuters přispěla rozsáhlá stimulační opatření, kterými vláda reagovala na negativní ekonomické dopady pandemie covidu-19.

ECB odhaduje růst HDP eurozóny v roce 2021 na 4,6 % proti 4 %, které předpokládala v březnu. Prezidentka Christine Lagardeová se na čtvrtečním zasedání ECB nechala slyšet, že Inflace bude ve druhé polovině roku zřejmě dál zrychlovat, poté začne ustupovat s odezníváním dočasných faktorů. Krátkodobý ekonomický výhled nadále zůstává nejistý.

Podle IEA budou muset producenti ropy kartelu OPEC+ zvýšit svojí produkci, aby uspokojili poptávku, která se do konce roku 2022 zotaví na hodnoty před pandemií. Světové ceny ropy nadále posilovaly a navýšily svá lokální maxima. Americká ropa WTI zavírala týden na 70,81 USD, severomořský BRENT u 72,59 USD za barel.

Dle dat čínského sdružení CAAM prodej aut v Číně klesl v květnu meziročně o 3 %, přerušil tak sérii 13 nepřetržitých růstových měsíců.

Netflix bude na internetu prodávat zboží s tematikou svých filmů a seriálů. Zprvu jen ve Spojených státech, ale v příštích měsících i v dalších zemích. Netflix se ke kroku odhodlal v době, kdy konkurence na streamingovém trhu sílí.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality