Centrum města Olomouce opět zdobí květiny

Centrum města opět zdobí květiny

16. června 2021 (st)

Na Horním náměstí mezi Sloupem Nejsvětější Trojice a Arionovou kašnou už se rodí nová květinová výzdoba. Rozkvetlé záhony se tentokrát přesunuly z Trojice do prostoru před radnicí, kde budou oddělovat místo pro konání kulturních akcí od dopravního provozu.

Tři velké kruhové záhony o průměru skoro 5 metrů a dva menší osazují zahradníci Výstaviště Flora kombinací letniček, trvalek a travin. „Tvar záhonů má svůj význam. Symbolicky odkazují na Sloup Nejsvětější Trojice a její kruhový půdorys,“ vysvětluje náměstkyně pro cestovní ruch, kulturu a sport Markéta Záleská. Ve stejném duchu a barevném ladění doplní záhony v příštích týdnech ještě tradiční květinové pyramidy a půlkruhové záhony u sloupů v podloubí radnice před Informačním centrem.

Úplnou novinkou letošní sezóny bude Green point, koutek ze zadní strany radnice pod slunečními hodinami, který bude sloužit k prezentaci akcí Výstaviště Flora i odboru cestovního ruchu, kultury a sportu Magistrátu města Olomouce a kde si mohou lidé odpočinout na lavičkách v příjemné atmosféře floristických instalací. „Nádoby osázené květinami do tématu celkové výzdoby náměstí jsme se rozhodli umístit za radnici pod sluneční hodiny, protože je to místo, které je chráněné od odpoledního slunce a může tak v letních dnech lidem poskytnout příjemný chládek v hezkém prostředí. Zároveň se nám takto naskytl prostor, kde můžeme prezentovat zajímavé akce konané v letní sezóně,“ vysvětluje náměstkyně Markéta Záleská.

Po velmi kladných ohlasech z minulého roku se květinové výzdoby dočká opět i Arionova kašna. Jednoduché konstrukce ponesou řezané květiny, proutí, větvě a další přírodní materiály, které budou zahradníci během prázdnin pravidelně obměňovat.

V září se pak barevné ladění květinové výzdoby promění. Sté výročí návštěvy prezidenta T. G. Masaryka v Olomouci připomenou rozkvetlé instalace v barvách trikolóry.

Fotografie:

| Poslední úprava: 16. června 2021 (st)



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy