Recepty z lokálních surovin: trhací bochník se sýrem a česnekem

Jedli jste už někdy trhací bochník? Chcete se dozvědět, na čem že si to vůbec můžete pochutnat? Pak si ho pojďte připravit. Uvidíte, že vás tato specialita, ať už v podobě předkrmu nebo hlavního chodu, nadchne! Aby vám chutnalo o to víc, vyberte pečlivě chléb. Naším favoritem je Žitný chléb 600 g ze Cvrčovické pekárny ve Středočeském kraji, který získal v roce 2020 ocenění Regionální potravina. Tento skvostný kousek vyrábějí podle tradiční receptury převážně ručně. Obsahuje 44 % žitné mouky, proto očekávejte příjemně nakyslou chuť, která v tomto receptu bezvadně doplní směs česneku, petržele a sýru.

Naším favoritem je chléb ze Cvrčovické pekárny

Zdroj fotografií a receptů:regionálnipotravina.cz

Recept na trhací bochník se sýrem a česnekem

Ingredience:

5 stroužků česneku

1/3 hrnku čerstvé petržele

2 lžíce oleje

1 oceněný ŽITNÝ CHLÉB 600G ze CVRČOVICKÉ PEKÁRNY, s. r. o.

3 lžíce másla

115 g sýra

sůl

Postup:

1. Oloupané stroužky česneku, petrželku a olej vložíme do mixéru. Mixujeme, dokud nebude česnek nasekaný na menší kousky.

2. Plátky sýra nakrájíme na cca 2,5centimetrové čtverečky.

3. Na pánvi rozehřejeme máslo. Jakmile je rozpuštěné, přidáme posekaný česnek se špetkou soli. Povaříme asi 2 minuty a hlavně nezapomeneme neustále míchat, česnek nesmí zhnědnout. Poté sundáme z plamene.

4. Rošt v troubě nastavíme doprostřed a troubu předehřejeme na 190 °C. Ostrým nožem uděláme šikmé zářezy po celém chlebu a z obou stran, tak abychom vytvořili mřížku. Ale musíme dávat pozor, abychom ho neprořízli úplně skrz.

5. Do zářezů za pomoci lžičky nakapejme česnekové máslo a do každého z nich vložíme 3 až 4 sýrové čtverečky. Chléb přeneseme na kus alobalu, druhým kusem ho překryjeme seshora
a přehneme zbylé okraje.

6. Pečeme cca 10 minut, poté sundáme vrchní část alobalu a pečeme dalších 10 minut, než se sýr kompletně rozpustí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření