Hudba může zlepšit náš život, říkají to i vědci

Hudba pomáhá zlepšovat zdraví Když byla Ema teenagerka, ujížděla na poslechu hudby. S nasazenými sluchátky se vždycky pohodlně usadila na sedadle školního autobusu a po cestě na středoškolské fotbalové zápasy poslouchala oblíbené písničky. Dodnes si pamatuje, jak jí přitom běhal mráz po zádech. Intenzivní pocit z hlasité hudby jí dodával energii k tomu, aby v zápase podala jako brankářka ten nejlepší možný výkon. Dodnes poslouchá hudbu k pozitivní motivaci a je velmi pravděpodobné, že právě teď má před důležitou obchodní schůzkou ve své kanceláři sluchátka na uších.

Většina z nás pocítila také moc hudby, která pomáhá motivovat a inspirovat ve sportu, v práci nebo v těžkých životních situacích. Tento fenomén potvrzují i vědci – hudba má úžasnou schopnost ovlivňovat naše emoce, a tím i náš život. Přinášíme tři způsoby, jak vám poslech hudby může zlepšit život a vědecky podložené metody, které vám pomohou vytěžit každý den z oblíbených melodií maximum.

Hudba zlepšuje náladu

Když Ema zesílí hlasitost na svých bezdrátových sluchátkách Bose Sport Earbuds, cítí, jako by si před bitvou oblékala brnění. Hudba nám ale dává víc než jen emoce – může zlepšovat soustředění a obecně posilovat pocit štěstí. To všechno skutečně dokazuje i věda. V rámci jedné studie přehrávali vědci lidem různé styly hudby a respondenty žádali, aby vyjadřovali své pocity pomocí emotikon. I když mnozí během přehrávání povzbuzujících melodií zaznamenali na papír neutrální pocit, účastníci studie viděli v jejich tvářích úsměv. Při melancholické hudbě byl i při neutrální emotikoně ve tváři spíše smutek. Výzkumy dokazují, že hudba může také dodávat sebejistotu a navodit způsob myšlení, který nám pomáhá uspět – ať už se snažíme překonat svůj osobní sportovní rekord nebo při veřejném proslovu. Studie z roku 2019 potvrdila, že při přípravě na důležitou schůzku s klientem či prezentaci může hudba vyburcovat mozek k lepšímu výkonu.

Hudba pomáhá zlepšovat zdraví

Pro většinu lidí hraje dobře zvolená hudba klíčovou roli při tréninku nebo ranním běhu. A přínosem je také poslech po ukončení fyzické aktivity. Vědci zjistili, že poslech pomalé hudby po tréninku přispívá ke snížení tepové frekvence, lepší relaxaci a také k ustálení hladiny kortizolu (stresového hormonu v těle).

A co víc, hudba může pomoci i při bolesti. Vědci na Icahnské lékařské fakultě na hoře Sinaj zjistili, že během rekonvalescence pomáhala hudba pacientům spouštět v mozku chemické reakce, které vyvolávají interferenci se signály bolesti a snižují pocit nepohodlí.

Tip: Po tréninku si stáhněte seznam skladeb akustických hitů Spotify®, který můžete poslouchat po cestě z fitka třeba pomocí audio brýlí Bose Frames Tenor. Nebo si poslechněte klasickou hudbu – vědci zjistili, že největší pocit úlevy od bolesti přinesly lidem v rámci studie skladby Bacha či Mozarta.

Hudba pomáhá, abyste byli celkově v pohodě

Pokud jste ve stresu, lékem může být opět hudba. Pomáhá zmírnit úzkost a zlepšit spánek. Podle vědců mohou uklidňující melodie dokonce zmírnit mozkovou aktivitu tak, že navodí uvolněný a meditativní stav. Klíčovou roli však hraje správný výběr muziky. Pokud si nejste s volbou jisti, zkuste žánry, jako lehký jazz, klasické, keltské nebo perkusní soundtracky a přijďte na to, co právě vás uklidní nejlíp.

Tip: Vyberte si hudbu podle nálady, kterou chcete vyvolat. Pokud jste v pracovním stresu, tlačí vás termín a vaše srdce bije rychleji, zvolte pomalejší melodie. Těžko se vám usíná? Pak si pusťte instrumentální hudbu, během které nebudou vaši mysl rozptylovat texty písní. Vyberte si ten správný playlist a ponořte se do poslechu, ať jste kdekoli, třeba s přenosným reproduktorem.

Kdybyste se zeptali Emy, řekne vám, že si ani neuvědomuje, jaký vliv má hudba na její nálady. Za ta léta se pro ni stal poslech hudby tak přirozený, že když potřebuje zvýšit sebevědomí a cítit se neporazitelná nebo ji čeká důležité jednání, automaticky si nasadí sluchátka.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky