Recepty z lokálních surovin: maltašky plněné griliášem

Znáte maltašky? Jedná se o drobné pečivo, které si nyní připravíme na sladko. Základem je těsto z másla, hladké mouky a žloutků, které přes noc ve formě malých kuliček odpočívá v lednici. Druhý den je vytvarujeme do uzlíčků, přidáme do nich griliáš a pečeme. Griliáš si sice můžete vyrobit vlastní, byl by ale hřích neochutnat Griliáš od Radky Mayerové z její rodinné firmy Grika. Jedná se o chloubu Libereckého kraje, která si v roce 2019 vysloužila ocenění Regionální potravina. Přesvědčte se sami a zkuste jedinečnou směs s typickou nezaměnitelnou sladkou i lehce nahořklou chutí po karamelu a pražených lískových oříšcích, která perfektně doplní třeba také zmrzlinu nebo palačinky.

Drobné pečivo, které si nyní připravíme na sladko

Zdroj fotografií a receptů:regionálnipotravina.cz


Recept na maltašky plněné griliášem 

Ingredience (na 60 kousků):

250 g másla

300 g hladké mouky

5 žloutků

100 g hořké čokolády

lžička a půl vody

Griliáš od Radky Mayerové – Grika

Postup:

1. Na vál nasypeme mouku, přidáme změklé máslo, žloutky a vodu, zpracujeme tuhé těsto.

2. Vytvoříme válečky a rozkrájíme je na cca 60 kousků, ze kterých uděláme kuličky.

3. Poklademe na talíř, přikryjeme igelitem a necháme přes noc odpočinout v lednici. Druhý den ještě ztuhlé kuličky vyválíme na placičky v průměru asi 10 centimetrů.

4. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a smícháme s griliášem. Vychladlou směsí plníme placičky z těsta a zabalíme do uzlíčků, kraje necháme volné.

5. Pečeme v košíčkách asi 15 minut při 180 až 200 °C. Na závěr pocukrujeme a posypeme grilliášem a můžeme podávat.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend