Closing Bell (25. 6. 2021) – Biden posunul indexy na nová maxima! Short pozice ale rostou...

Páteční obchodní seance se nesla na vlně pokračujícího optimismu, když nejširší americký benchmark index S&P 500 posunul svá historická maxima na nový rekord. Pomyslnou vodu na mlýn dalšího růstu přinesly hospodářské výsledky a zpráva o tom, že americký prezident Joe Biden po týdnech jednání se členy amerického Kongresu představil plán infrastrukturálních investic, který má nyní podporu mezi demokraty i mezi republikány. Mírný nárůst výnosů brzdil oživení na poli technologického sektoru, dařilo se ale naopak financím a bankovním titulům.

Prezident Spojených států se úspěšně dohodnul se skupinkou senátorů na nových výdajích v dopravě, energetice či vodohospodářství v celkové výši 579 mld. dolarů. Největším pozitivem pro akciové trhy a ekonomiky by mělo být nenavýšení daňové zátěže. Biden se nechal slyšet, že se jedná o dlouho potřebou finanční injekci, která modernizuje celé Spojené státy. Podle dokumentu zveřejněného Bílým domem činí součet základních a nových výdajů plánovaných na příštích osm let 1,2 bil. dolarů. Z těch nově vyčleněných je více než polovina určená pro dopravu, konkrétně 312 mld. Zbylých 266 mld. má být rozděleno mezi vodní a vodohospodářskou infrastrukturu, posílení internetové sítě, energetiku či sanaci životního prostředí. Kompromisní však není jen celkový objem předloženého balíčku, ale také navrhované způsoby pokrytí plánovaných výdajů. Svůj původní plán Biden spojil s navýšením korporátní daně na dobu patnácti let, nic takového ale na seznamu publikovaném Bílým domem nefiguruje. Místo toho jsou jako možné zdroje financování uvedeny prodeje strategických ropných rezerv, efektivnější výběr daní, přesměrování peněz z pandemických programů či makroekonomický dopad samotných investic do infrastruktury.

Přestože akciové trhy zapisují stále nová maxima, obchodníci pomalu navyšují krátké pozice a začínají se zajišťovat proti případné korekci. Short pozice na burzovně obchodovaný fond SPDR S&P 500 (SPY) se v letošním roce zvýšily na nejvyšší úroveň od loňského zasedání Federálního rezervního systému, což naznačuje, že investoři začínají řešit ochranu proti negativním dopadům případného výběru zisků.

Zároveň je potřeba brát v potaz, že měsíční zisky indexů byly tento měsíc podpořeny silným návratem kapitálu do velkých technologických akcií. Vzhledem k tomu, že oživení z pandemie pokračuje už druhé čtvrtletí, mohla by výsledková sezóna za druhý kvartál znamenat krátkodobý vrchol růstu americké ekonomiky a zisku společností, což by mohlo na trhy přinést do druhé poloviny roku mírnou nervozitu. Dále počítejme s dalšími spekulacemi ohledně růstu inflace a spekulacím ohledně dřívějšího utahování měnové politiky centrální bankou.

V příštím týdnu se můžeme zaměřit na ekonomická data v podobě tradičního reportu z amerického trhu práce za měsíc červen. Se současnou inflací a tempem oživení by lepší než očekávaná mzdová zpráva mohla vyvolat obavy z toho, jak bude FED reagovat na dalším zasedání v červenci.

Výnosy dluhopisů zůstávají na historicky nízkých hodnotách, přičemž referenční desetiletý výnos státní pokladny se snížil z květnových 1,70 % na 1,52 %, což ve srovnání s jinými investicemi pomohlo zvýšit alokaci kapitálu zpět do akciových titulů.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality