Jaké jsou letošní nejčastější dárky za vysvědčení?

Druhým nejhledanějším zbožím na českých e-shopech se v červnu letošního roku staly hry na PlayStation 5. Podle společnosti Shoptet, která je největší českou e-shopovou platformou, jejich prodej meziměsíčně vzrostl o 172 procent. Celkově dosáhly e-shopy z kategorie počítače a hry v červnu obratu více než 44 milionů korun. Důvodem je vysvědčení, kdy rodiče kupují odměny pro své ratolesti.

Jako odměnu za vysvědčení dostanou žáci v letošním roce nejčastěji elektroniku. S koncem školního roku, který se z velké části odehrával distančně, vzrostl zájem o zboží z kategorie počítače a hry. E-shopy z tohoto segmentu zaznamenaly v červnu obrat více než 44 milionů korun.

„Fenoménem a zároveň druhým nejvyhledávanějším zbožím na e-shopech se v červnu staly hry na PlayStation 5, jejichž prodej vzrostl meziměsíčně o 172 procent. Důvodem bylo vysvědčení i fakt, že řada zákazníků obdržela předobjednané konzole,“ říká CEO společnosti Shoptet Samuel Huba.

S tím souhlasí také ředitel Asociace komunikačních agentur Marek Hlavica. „Konec školního roku je pro řadu firem období, kdy zaznamenávají výrazně vyšší prodeje svého zboží. Jedná se o společnosti prodávající elektroniku, oblečení, hračky, knihy nebo třeba sportovní vybavení. V tomto období vznikají každoročně kreativní marketingové kampaně, se kterými se firmy snaží děti i rodiče zaujmout.“

Prodej řezaných květin velký nárůst nezaznamenal

Ke konci školního roku patří tradičně také nákup květin. „V červnu jsme ve spojitosti s koncem školního roku poměrně překvapivě nezaznamenali žádný větší nárůst prodeje květin. Na jaře obecně vzrostla poptávka. Ale spíše než o řezané květiny, měli lidé zájem o sazenice s přicházející zahradní sezónou,“ vysvětluje Samuel Huba.

Mírný nárůst zaznamenaly v červnu také tradiční deskové a karetní hry. Stejně tak se zvýšil i prodej mobilní telefonů. A to konkrétně o 15 procent.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky