Cyril, Metoděj a Jan Hus prodlouží první víkend prázdnin o celé dva dny

Ve středu skončil školní rok 2020/2021 a čtvrtečním 1. červencem začínají prázdniny. Do školek a škol se děti podívají až ve středu 1. září, kdy začne školní rok 2021/2022. Jak moc ten školní rok bude obyčejný, nebo s rouškami či respirátory a s testováním, to ukáže až poprázdninový vývoj covidové situace. A distanční výuku bychom si asi nepřáli nikdo, protože v příliš dlouhém rozsahu nesvědčí ani dětem, ani rodičům.

Hned první víkend hlavních prázdnin bude prodloužený o dva dny, díky státním svátkům 5. července (Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje) a 6. července (Den upálení mistra Jana Husa). Volné pondělí a úterý se tedy přidá k předchozí sobotě a neděli díky významným křesťanským osobnostem, které rozhodujícím způsobem ovlivnily naši státnost a hodnoty, které uznáváme. 

Cyril a Metoděj se zasadili o to, že na Moravě a potažmo i v Čechách převládlo křesťanství. Přišli na Velkou Moravu v roce 863 šířit křesťanství a upevnili zde také vzdělanost přeložením liturgických knih do staroslověnštiny a vytvořením slovanského písma. Dosáhli uznání slovanské liturgie u církevní hierarchie, včetně ustavení diecéze. Metoděj se s požehnáním papeže stal prvním arcibiskupem panonsko-moravské diecéze.

Jan HusJan Hus sice byl římskokatolickým knězem, byl ale pro své názory prohlášen za kacíře, exkomunikován a nakonec v roce 1415 upálen. Dnes je ctěn jako svatý mučedník českou starokatolickou i pravoslavnou církví i Církví československou husitskou. Římskokatolická církev na něho nahlíží laskavější optikou až od 20. století, kdy Jan Pavel II. vyjádřil lítost nad jeho smrtí a označil ho za jednoho z těch, kdo se usilovali o reformu církve.

O prázdninách nás potom čeká ještě 21. srpen, což je významný den - Den památky obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy, ale další státní svátky (a případné volné dny navíc) nás čekají až po prázdninách. 28. září i 28. říjen připadnou na úterý resp. na čtvrtek, 17. listopad pak na středu. No a potom už jen ty Vánoce...


Na další významné dny, státní svátky a informace se můžete podívat do našeho 
kalendáře.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky