Kočka jako nový člen domácnosti: i kočky potřebují vychovávat

Kočka vyžaduje vaši každodenní lásku a péči. Nejen vyvážená strava, ale také čas, který ji věnujete, jsou pro nového chlupatého člena domácnosti důležité. Kočka ocení každou chvilku, kdy se jí věnujete či si s ní hrajete. Pozor, ale na rozmazlování, také kočky potřebují vychovávat.

Výchova: důležitá je intonace hlasu

Kočky jsou velmi empatické, již z pouhé intonace hlasu okamžitě vycítí, zda je jejich chování vhodné, nebo ne. Jsou také hodně citlivé, není proto vhodné na ně křičet či je dokonce fyzicky trestat. Nikdy na kočku nekřičte ani nepoužívejte fyzické tresty. Když kočička udělá něco špatného, opravdu stačí jen zvýšit hlas nebo kousek od ní zašustit či plácnout novinami (zvuk novin kočky nemají rády). A naopak, když udělá něco správného, pochvalte ji a něžně ji pohlaďte. Také ji můžete obdarovat pamlskem – ale jen někdy, rozumně, „nepřepamlskujte“ ji, to by škodilo jejímu zdraví.

Kočky pijí vodu, nikoliv mléko

Kočka potřebuje mít zajištěný nepřetržitý přístup k čerstvé čisté vodě, v ideálním případě jí připravte vodu do misek na více místech. Využít můžete i kočičí fontánky s tekoucí vodou. Protože kočky jsou co do čerstvosti vody opravdu náročné, může se vám stát, že den odstátou vodu již nebudou pít. Dosud ještě přežívající názor, že kočka miluje kravské mléko, je naštěstí již na ústupu. Mléko může u koček vyvolat podráždění žaludku, průjem a jiné trávicí obtíže.

Vyvážená strava

Ke každodenní péči samozřejmě patří zajištění zdravé, chutné a vyvážené stravy. Tu je sice možné připravovat kočce podomácku, ale to zabere hodně času, a hlavně chovatel laik se příliš nevyzná ve výživových principech a vhodném, zdraví prospěšném složení všech surovin. Proto jsou pro krmení koček mezi chovateli tolik oblíbené prémiové granule, doporučované i výživovými experty. „Pro zdraví a vitalitu kočiček je totiž zcela zásadní, aby krmivo obsahovalo co nejvyšší podíl živočišných proteinů. Ty jim dodávají prakticky všechny esenciální aminokyseliny a také další mikroživiny, které jejich tělo potřebuje pro zdraví a dlouhověkost. K takovým prémiovým granulím patří také naše granule," říká Kateřina Gottfriedová, produktový specialista značky Prominent. Co se týče krmení, platí ještě jedna zásada: kočička ocení, když dostává potravu pravidelně na stejném místě a ve stejný čas.

Péče o kočičí srst

Kočka je mimořádně čistotný tvor. To se projevuje především tím, že třetinu času, kdy je vzhůru, tráví pečlivým čištěním svého kožichu. Při olizování svého kožíšku z něj nejen odstraňuje nečistoty, ale především svou srst obnovuje. Při péči o svou srst někdy potřebuje naši pomoc – to je velmi individuální podle konkrétního plemena kočky, věku kočky a druhy srsti. Například srst dlouhosrstých koček je optimální pro udržení její krásy a jejího lesku vyčesávat hřebeny či kartáči každodenně.

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky