Closing Bell (5. 7. 2021) – Rozkol Saúdské Arábie a UAE posílá ropu nad 77 USD za barel

Americké akciové trhy zůstaly první obchodní seanci nového týdne zavřené z důvodu nedělního svátku Dne nezávislosti a z tohoto důvodu se veškerá pozornost přesunula na pokračující jednání kartelu OPEC+, který nedokázal vyřešit trpké schizma mezi Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty. Ropa v návaznosti na krach jednání posílila na tříletá maxima.

Kartelu zemí produkující ropu a jeho spojenců OPEC+ se nepodařilo na červencovém jednání dosáhnout dohody. Po pěti denní diskuzi kartelu a jeho spojenců v čele s Ruskem se světové ceny ropy vyšplhaly na nejvyšší hodnoty od podzimu 2018 a vypadá to, že konec silného posílení cen určitě není v dohledu.

Ani pátý den se světoví ropní producenti nedohodli, na což reagovala ropa Brent růstem k 77 USD a americká WTI k 76 USD za barel. I koncem minulého týdne musel kartel svá jednání ukončit nezdarem. Spojené arabské emiráty odmítly prodloužení loňské úmluvy, což těžce vstřebala zejména Saúdská Arábie. Pokud by členské státy souhlasily s prodloužením rámcových úmluv do konce příštího roku, UAE vyžadují navýšení svých uvedených základních výchozích hodnot z 3,2 na 3,8 milionu barelů denně. Navýšení však odmítá jak Saúdská Arábie, tak Rusko, tedy dva nejvlivnější aktéři kartelu OPEC+. Rijád i Moskva se shodně obávají toho, že pokud učiní ústupek Spojeným arabským emirátům, přihlásí se s požadavkem navýšení základní výchozí úrovně i ostatní členové. Spojené arabské emiráty se snaží o navýšení svého podílu na světovém trhu s ropou. Musí si ale pospíšit, stoupá pravděpodobnost dalšího brzkého uzavření jaderné dohody mezi Teheránem a Washingtonem. To by vedlo ke zrušení stávajících sankcí a k návratu íránské ropy na světové trhy. Vyústěním rozkolu je tedy to, že kartel OPEC a jeho spojence od srpna nenavýší produkci ani o uvedených 400 tisíc barelů denně. 

Zítra nás čeká zápis z červnového zasedání americké centrální banky, na kterém představitelé FEDu zahájili rozhovory o možném utažení programu nákupů dluhopisů a zvýšení úrokových sazeb před koncem roku 2023, má být zveřejněn v podvečer středeční obchodní seance. Zápis FEDu přichází po páteční zprávě z amerického trhu práce, která poukázala na fakt, že ekonomika Spojených států vytvořila během června nejvíce pracovních míst mimo sektor zemědělství za posledních deset měsíců. S probíhajícím oživením největší ekonomiky světa nadále přicházejí pozitivní data.

Ekonomika jako celek vytvořila v červnu 850 tis. nových pracovních míst oproti trhem očekávaným 706 tis. Míra registrované nezaměstnanosti překvapivě stoupla o jednu desetinu procenta na 5,9 %. Trh očekával pokles na 5,6 %. Míra participace stagnovala na 61,6 %. Nejvíce k růstu počtu nových míst přispělo pohostinství s 340 tis. novými místy. 194 tis. nových míst vzniklo v barech a restauracích. Meziročně jsou stavy v sektoru stále ještě o 2,2 miliónu míst nižší.

Američtí technologičtí giganti Facebook, Twitter a Google hrozí, že by kvůli chystaným změnám zákonů na ochranu dat mohli opustit Hongkong. Vyplývá to z dopisu, o kterém na svém webu informuje deník The Wall Street Journal (WSJ). Plánované zákonné úpravy by mohly společnosti učinit zodpovědnými za sdílení informací o jednotlivcích na internetu, pokud se tak děje se škodlivým záměrem.

Německý automobilový koncern Volkswagen prodá většinový podíl ve své prestižní francouzské značce Bugatti chorvatské firmě Rimac. Ta kvůli obchodu vytvoří společnou firmu s automobilkou Porsche, která je také součástí Volkswagenu. Porsche a Rimac to včera oznámily v Dubrovníku, a potvrdily tak dřívější zprávy médií.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality