Jak se chovat ke knížce na dovolené, aby z ní nebyl salát

Jak knihy uchránit, aby se nevrátily jako salát

Voda z bazénu nebo moře, písek z pláže. Ale také časté vyndavání z nejrůznějších kapes nebo kabelek při cestách, listování s rukama mastnými od skvělého dortíku z malebné kavárny nebo opalovacího krému. Pro knížky je dovolená zkrátka nejkrušnějším obdobím roku a mají co dělat, aby přežily se zdravou kůží. Jak je uchránit, aby se z cest nevrátily v salátovém vydání, radí Kristýna Hladíková z největšího knižního second-handu Knihobot.cz

Na převozu záleží

Záleží už jen na tom, jak knížku zabalíte do kufru nebo batohu. Při převozu ji ukládejte k nejpevnější části zavazadla (záda u batohů, boky u kufrů). Rozhodně nepatří do vnějších kapes, kde ji můžete snadno odřít. Pokud ji chcete mít někde, odkud jde jednoduše a pravidelně vyndavat, volte spíš příruční zavazadlo. Jen dejte pozor, ať ji vždy uložíte pěkně na samé dno nebo do speciální kapsy – jinak vám ji poničí ostatní věci, co v zavazadle často leží bez ladu a skladu.

Pozor na čtení u vody

Knížka a voda jdou samozřejmě k sobě, takže vám nikdo nemůže bránit, abyste si četli na lehátku u bazénu nebo s výhledem na mořské vlny. Jen mějte na paměti, že vlhkost nesvědčí papíru v žádné podobě. Knížku nikdy nenechávejte ležet jen tak, vždy ji zabalte do něčeho suchého – třeba oblečení. Zbavte se zlozvyku a nelistujte mokrými prsty. Vždy jim dejte pár minut, ať se dobře vysuší a pak se teprve ponořte zpátky do čtení. A pokud by došlo na nejhorší a některá ze stránek začala být vroubkovaná, zkuste ji (až vyschne) vyžehlit na nízký stupeň přes jiný, nepotištěný papír.

Opalovací krém
Jen jednu věc nemá knížka ráda ještě více než vodu. Opalovací krém, který je v létě takřka všudypřítomný. Jeden dotyk prstu a okraje stránek vám zesklovatí. Takovou knížku už mastnoty nezbavíte. Co s tím? Myjte si po mazání pečlivě ruce. A to i několikrát za sebou. Teprve když prsty dokážete pěkně hlasitě lusknout, s největší pravděpodobností jste se krému na jejich špičkách zbavili. Ale i tak to doporučujeme vyzkoušet napřed třeba na papírovém ubrousku. A nezapomeňte – ruce můžete mít mastné i od toho skvělého dortíku, co si právě dáváte v malebné kavárně, který si při čtení zrovna dáváte.

Nečistoty nepucujte rukama

Na pláži do knížky snadno zapadne písek nebo kamínky. Na zahradě třeba lístky z květů nebo trocha hlíny. Neopatrný pokus o odstranění nečistoty může znamenat dlouhou výraznou šmouhu přes celou stránku. Nečistoty proto vždy opatrně vyklepejte nebo vyfoukněte. Může pomoci fén, vysoušeč rukou (jen pozor, aby nebyl vlhký) nebo vysavač, případně měkký čistý štěteček. Pokud by se vám knížku přece jen podařilo zamazat, zkuste odstranit nečistotu opatrně třeba suchou kůrkou chleba. Nikdy ji nevlhčete – stránka se zkrabatí, nečistota se vsákne do papíru a ještě se na něm udělají žmolky.

Pořiďte si záložku

Při cestování se nevyhneme opakovanému odkládání knížky. Myslete na to a přibalte na cestu pořádnou záložku. Úplně zapomeňte na zlozvyky jako je ohýbání hřbetu nebo zalamování růžků. Nedávejte mezi stránky ani žádné předměty – třeba mobilní telefon. Stačí, že na knížku s mobilem uvnitř zatlačíte, a už ji ničíte vazbu.

Řekneme to bez obalu – ani ránu bez obalu
Vzpomeňte si, jak vás to učili rodiče – každá knížka se má před cestou pěkně zabalit. Pokud nechcete investovat rovnou do prachu a vodě odolného pouzdra ze silikonu (hlavně kvůli tomu, že vypadá strašně), ušijte si obal z jakéhokoli zbytku z pevnější látky. Originální obálku pak nechte doma. Nebo chcete řešení, které zvládne opravdu každý? Pak stačí tlustší balicí papír, který se netrhá. To, že čtete Shakespeara v originále, si na něj klidně dopište fixou. Ať se můžete pochlubit.

A proč dávat na knížky na dovolené pozor?

Když pomineme samotný fakt, že ke knížkám se má člověk chovat slušně, má to i jeden praktický důvod. Na dovolenou většinou kupujeme „jednorázovky“ - knížky, ke kterým se už nebudeme mít chuť vracet. Když už jsme za ně v knihkupectví dali pár stovek, tak proč je rovnou po návratu neposlat někomu jinému a nedostat nějaké peníze zpět? Například přes knižní second hand Knihobot . Knížky nemusíte fotit ani sami inzerovat – jen je po dohodě donesete na pobočku, do Zásilkovny nebo pro ně zdarma přijede kurýr. A pak už jen čekáte, až vám peníze z prodeje přistanou na účtu. Tak jednoduché to je.

"Dovolenkové knížky jsou ideální pro opětovný prodej. Pokud ovšem zůstanou v dobrém stavu,” zmiňuje Kristýna Hladíková z knižního second-handu Knihobot.cz. “Není možné prodávat knížky, které mají krabaté stránky, potrhané obálky nebo pomačkané listy. Pokud jste si koupili na dovolenou bestseller letošního roku, pamatujte na to, že může někomu dalšímu udělat radost ještě několikrát. Jen musí být v dobrém stavu.“

Věděli jste, že?

· Češi si na dovolenou kupují 2 – 3 knížky

· Stále více pro ně chodí do secondhandů – 2,5krát častěji než loni?

· Za jednu knížku tu průměrně utratí asi 160 korun

· Bestsellery, které se kolem roku 2015 prodávaly za několik stovek, dnes seženete desetinu původní ceny – tedy pár desítek korun?

· Prodej knížek, které si po dovolené nechcete nechat, vám dnes zabere asi 15 minut?




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky